Son dönemde bilançosu yüksek kazalardaki ihmal ve tedbirsizlikler ile adından söz ettiren karayolları, Düzce'ye adeta üvey evlat muamelesi yapıyor. Bunda en önemli etken olarak ise taşeronlaşma gösteriliyor.

Taşeronla bu iş yapılamaz!

Düzce'den sorumlu olan Karayolları 4. Bölge 41. Şube Şefliği'nde işlerin taşeron eliyle yürütülmesi sorunların ana kaynağı olarak görülüyor. Konuya ilişkin bilgi aldığımız Yol-İş 1 Nolu Ankara Şubesi Teşkilatlandırma Sekreteri Şaban Çelik, karayollarındaki taşeronlaşma sorununa sık sık parmak bastıklarını vurguladı. "Taşeronla bu iş yapılamaz!" diyen Çelik, "Çünkü karayolları can ve mal güvenliği bilinciyle çalışır. Taşeron ise parayı düşünür. Biri amme hizmeti yaparken, diğer kar mantığıyla çalışır. Ancak kar mantığıyla amme hizmeti yapılamaz." dedi.

Asıl işte taşeron çalıştırılamaz

İş Kanunu'nun 2 Maddesi'ne göre asıl işte taşeron çalıştırılamayacağının altının çizen Teşkilatlandırma Sekreteri Şaban Çelik, karayollarındaki taşeronlaşmanın 15 yıl öncesine dayandığını son 10 yılda ise hızlandığını vurguladı.

Yol ağı arttı, personel azaldı

İşlerin taşerona verilmesi sonrasında Türkiye'deki 1 olan yolların 3'e çıktığını fakat personelin 3 iken 1'e düştüğünü belirten Çelik, "Yol ağımız arttı ancak karayolları personeli emekli edilerek azaltıldı." şeklinde konuştu.

Bilgi ve donanım şart!

Karayollarında çalışacak personelin gerekli bilgi ve donanıma sahip olması gerektiğini belirten Yol-İş 1 Nolu Ankara Şubesi Teşkilatlandırma Sekreteri Şaban Çelik, şunları kaydetti: "Karayollarında donanımlı insanlar olmalı. Yaptığı iş ile ilgili bilgi sahibi olmalı. Ekipten ekip başına, memurdan teknik elemana hatta şoföre kadar karayolları bünyesinde çalışan herkes havanın nasıl olacağını ve sert hava koşullarında nasıl hareket etmesi gerektiğini bilir. Taşeron ise ilk defa çalışıyor olduğundan hiçbir şey bilmez. Ne gerekli donanım ne de araç-gereç bilgisi var. Yani özetle karayolları işçisi ile taşeron işçisi arasında dağlar kadar fark var. Bizde işler, usta-çırak ilişkisine göre şekillenir. Ustalara çırakları yetiştirir. Sonra çıraklar ustalaşır. Personel öğrenerek işin başına geçer."

Taşeron ticari kaygıyla çalışır

Kar mantığıyla hizmet verilemeyeceğini bir kez daha vurgulayan Çelik, "Amme hizmeti veren bir kurum olan karayolları can güvenliğini birinci öncelik tutar. Taşeron ise ticari işletme gibi ticari kaygıyla çalışır." diye konuştu.

5-6 bin taşeron işçisi var

Daha önce 1 yıllık yapılan taşeron sözleşmelerinin artık 3 yıla çıkartıldığını ifade eden Teşkilatlandırma Sekreteri Şaban Çelik, karayollarındaki işçi sayısını 10 bin, taşeron işçi sayısını ise 5-6 bin olarak açıkladı.

Sorun nasıl çözülür?

Karayollarındaki taşeron sorunu için çözüm önerisi de sunan Çelik, "Asıl işi taşeron yaptırılmayacak. Sadece personel ve araç-gereç alımı taşerona verilecek. Hizmet satın alıyorsan ise yapacağı işi belirteceksin. Örneğin '24 saat şu yolu açık tutacaksın' gibi..." dedi.

Yeni Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal'a taşeron konusunu çözmek noktasında güvendiklerini vurgulayan Çelik, "Kendisi şantiye şefliğinden geliyor. İşi çok iyi biliyor. Bu sorunun çözümünü sağlamasını bekiyoruz." şeklinde konuştu.

Haber;C.ÜSTÜNER