“AYRICALIK DEĞİL, ANLAYIŞ BEKLİYORUZ”
Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Tayhan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 212 sayılı yasanın 10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatarak “Basın sektöründe görev yapan meslektaşlarımız o günden bugüne daha fazla kazanımlar elde etmeleri gerekirken kamu hizmeti yapan gazetecilerin kamudan gerekli hassasiyetle karşılanmamalarının düşündürücü buluyorum.Kamuoyu, kamu hizmeti yapan gazetecilere karşı biraz daha anlayışlı olmalı. Biz ayrıcalık değil, anlayış bekliyoruz” dedi.
Tayhan, 10 Ocak’la ilgili yaptığı açıklamaya şöyle devam etti: “1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün gazeteleri yayımlamama kararı aldılar. Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla Sendika binası önünde toplanarak Vilayet'e kadar bir yürüyüş yaptılar. Gazeteciler, o gün 11-12-13 Ocak 1961’de BASIN adıyla kendi gazetelerini yayımladılar. O tarihten sonra 10 Ocak -Çalışan Gazeteciler Bayramı- olarak kutlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, "Bayram" olmaktan çıkarıldı ve "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılmaya başladı…”

Basının doğru, güvenilir, objektif ve ilkeli habercilik anlayışını en zor şartlarda da olsa kamu görevi bilinci ile yerine getirdiğini kaydeden Tayhan, bu yönüyle demokrasinin temel unsurlarından birinin basın olduğunu söyledi.
Bu ülkenin gelişmesinin hür ve bağımsız, güçlü yol gösterici, gördüğü eksikleri karşı tarafa çamur atmadan ve aşağılamadan, hakaret etmeden her türlü baskıdan uzak bir basınla mümkün olabileceğini vurgulayan Tayhan, gücünü kamuoyunun desteğinden alan, halkın haber alma hakkının kullanılmasını sağlayan basının demokrasinin temel unsurlarından biri olduğunu kaydetti.
Tayhan, basının vatandaşın yaşadığı il, bölge, ülke ve dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi edindiği sesini duyurabildiği toplumsal gerçekleri öğrenmede en etkili araç olduğunu hatırlattı.
MESLEK İLKELERİ ANA GAYEMİZ
Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Tayhan, tarafsız basın yayın ilke ve etik kurallarına bağlı medya organlarının ülkenin gelişimi için vazgeçilmez birer unsur olduğunu hatırlatarak:” Meslektaşlarımız bugüne kadar başarıyla yerine getirdikleri bu kutsal görevi, bundan sonra da aynı duyarlılıkla ve aynı kararlılıkla yerine getireceklerine inanıyorum.Bu duygularla basın çalışanlarının haklarını düzenleyen yasanın yürürlüğe girdiği 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, basın mensuplarımıza sağlık, huzur ve başarılar diliyorum” dedi.

Haber: H.İŞCAN