Tüm ülkenin olduğu gibi Düzce'nin de başına bela olan uyuşturucu illetine karşı mücadele çalışmaları ivme kazandı. Düzce'de son olarak bonzai komasına giren iki gencin sokak ortasında yığılıp kalması, kabusun giderek büyüdüğünü en acı şekilde gözler önüne serdi. Bu büyük belaya 'dur' demek için hem genelde hem de yerelde çözümler aranmaya devam ediyor. Kullanımı ve satışındaki artışın önüne geçmek adına adeta savaş açılan uyuşturucuya karşı Bakanlar Kurulu kararı ile mücadele eylem planı hayata geçiriliyor. Bu kapsamda eylem planının ana hatlarının belirlenmesi adına ilk kez "Uyuşturucu ile Mücadele Şurası" düzenlendi. İlgili bakanların yanı sıra şuraya katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.

Uyuşturucu haritası çıkartılacak

Türkiye'de sorunun tespitinde eksiklikler olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, "Öncelikle çok ciddi bir şekilde sorunu ele alıp, alanda mahallelere kadar inecek şekilde resmini çekecek bir araştırma ve gözleme stratejisine ihtiyaç var. Onun için araştırma merkezlerinin sayısını artıracağız. Bir anlamda, hoş bir tabir değil ama, Türkiye'nin uyuşturucu haritasını çıkartacağız." diye konuştu.

15-24 yaşları arası en riskli grup

1999 yılında yaşanan depremler üzerinden de bir örnek veren Davutoğlu, "Depremi hep gazetelerden okuyan insanımız, 1999 depreminin şoku yaşandığında, depremin hayatımızın istemediğimiz ama kaçınamadığımız bir gerçeği olduğunu ortaya koymuştu. Bütün toplumumuza buradan seslenmek istiyorum; sanmayın ki uyuşturucu meselesi sizden çok uzakta, sizin ailenize, çevrenize yaklaşamayacak bir sorundur. Her an yanı başınızda çıkabilecek bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu bilmek durumundayız." dedi. Başbakan Davutoğlu, 15-24 yaşları arasının da en riskli grubu temsil ettiğini söyledi ve uyuşturucu ile mücadele danışma hattı kurulacağını açıkladı.

Gençlik timleri devreye girecek

İl bazında da kurullar oluşturulacağını bildirirken, bütün bu kurullarda sivil toplum kuruluşlarının temsilinin sağlanacağını kaydetti. Her ilde uyuşturucu ile mücadele konusunda özel bir yapılanmaya gidileceğini dile getiren Başbakan Davutoğlu, daha sonraki aşamada ise mahallelere kadar uyuşturucu ile mücadele edecek, timler, sadece Narkotimler değil, gençlik timlerinin devreye gireceğini belirtti.

Metruk binalar tasfiye edilecek

Düzce'nin de başına bela olan metruk binalar sorununa da değinen Başbakan Davutoğlu, "Bazen ilk aşamada görünmeyen, perdenin arkasında bir sorun olarak ortaya çıkan bir konu var ki viranelerin ya da metruk binaların, alanların tasfiyesi. Viranelerin 2018 sonuna kadar bütün şehirlerimizde tasfiye edilerek buraların bir tür örtülü faaliyetlerin yapıldığı, bir takım uyuşturucu çetelerinin burada odaklandıkları ve buralardan çevreye doğru bir şekilde sirayet ettikleri bütün o mekanlar tasfiye edilecek. Özellikle de deprem sonrası ve hala yasal süreç içinde yıkım kararı alınmış olmakla birlikte yıkılmamış binalar, tam bir tehdit odağıdır. Yargı süreci içinde bir an önce bu binalarla ilgili kararların hızlandırılması, sadece özel hukuk bağlamında önem taşımıyor, o binalar ve o metruk alanların etrafında bir asayiş problemi, bir uyuşturucu odaklanması olması bakımından da ciddi sıkıntı doğuruyor. En geç 2018 sonuna kadar Türkiye'de virane ya da metruk gibi görülen bütün alanların tasfiye edilmesi ve bir anlamda bataklıkların kurutulması temel hedefimiz." diye konuştu.

Haber;C.ÜSTÜNER