Türkiye genelinde olduğu gibi Düzce'de de büyük bir sorun olan uyuşturucu kullanımı ve satışı özellikle gençler için önemli bir tehdit oluşturuyor. Son dönemde ucuz ve kolay ulaşılabilir bir uyuşturucu türü olan bozainin hızla yayılması tehlike çanlarını yeniden çaldırırken bu noktada en başta ailelere büyük görevler düşüyor. Madde kullanımı ve bağımlılığının gündemi meşgul ettiği şu günlerde Öncü TV'nin internet sitesinde başlatılan anketle de bu önemli konuya parmak basıldı.

"Gençleri uyuşturucuya yönelten ana etkenler neler?" başlığı altındaki ankette "yanlış arkadaşlıklar", "çevre", "özenti", "aile" ve "ruhsal sıkıntı" olmak üzere 5 şık sıralandı. Oy kullanan vatandaşların çoğunluğu ise ana neden olarak yanlış arkadaşlıkları gösterdi. Ankete göre; oy kullananların yüzde 42.7'si yanlış arkadaşlıkları seçeneğine tıklarken, yüzde 20.1'i çevre, yüzde 16.8'i özenti, yüzde 11.8'i aile ve yüzde 8.6'sı ruhsal sıkıntı yönünde görüş bildirdi.

Bataklığa sürükleyebilir

Halkın ön görüsünden yola çıkarak artık ilkokul çağlarına kadar inen uyuşturucu tehditine karşı ailelerin çok dikkatli olması gerektiği bir kez daha ortaya çıkıyor. Yanlış arkadaşların gençleri belki de geri dönüşü olmayacak bir batağa sürükleyebileceği gerçeğine karşı anne ve babaların çocuklarının arkadaşlık yaptığı kişileri yakından takip etmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra yine çevresel nedenler ve "bir kereden bir şey olmaz" yaklaşımı da uyuşturucu kullanımına davetiye çıkarabiliyor. Ailevi sorunlar ya da ruhsal sıkıntılarla baş edemeyen gençlerin de kendisini madde kullanımına yöneltebileceği nedenler arasında gösteriliyor.

Dört koldan mücadele

Öte yandan uyuşturucu ile mücadele çalışmalarının son dönemde Valilik ve ilgili kurumların da dahil edilmesi ile bir seferberliğe dönüştüğü Düzce'de genç bedenleri hedef alan zehir tacirlerine karşı yoğun bir çalışma yürütülüyor. İnsanlığı tehdit eden bu sorunu kökten kazımak için güvenlik güçleri dört koldan opresyonlar düzenlerken gençleri ve ailelerini uyarmak için de seminerler düzenleniyor. Düzce'nin başına püsküllü bela olan uyuşturucu kullanımı ve satışına "dur" demek için yöneticiler ve güvenlik güçleri kadar ailelere de büyük görevler düşüyor.

Haber; C.ÜSTÜNER