Kurulduğu bölgelerde çevreye ve yaşama verdiği zararlar araştırmalarla ortaya konmuş olmasına    karşılık yatırımdan geri adım atılmayan çimento fabrikasının bölgede nasıl bir tahribata yol açacağı bir kez daha uzman görüşüyle ortaya kondu. Bölgeye has arısı ile bal ürünlerinde marka olma yolunda ilerleyen, yıllarca saklı kalmış güzellikleri yatırımlarla turizme açılan ve eşine az rastlanır doğal zenginlikleri içerisinde barındıran ilçenin Hoşafoğlu Köyü’nde kurulacak fabrikanın olası etkilerini Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve TurkToraks Derneği Çevresel ve Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Peri Meram Arbak ile konuştuk.  

Çevrecileri ayağa kaldıran yatırımın hem çevre hem de insan sağlığı üzerinde ciddi tehlikeler yaratacağı görüşünden hareketle, yıllarca göğüs hastalıkları alanında önemli çalışma ve araştırmalar yapan Prof. Dr. Peri Meram Arbak’a uzman gözüyle işin aslını sorduk.

Çimento fabrikalarında çalışan işçilerde sağlık sorunları görülür mü?
“Çimento fabrikalarında çalışan işçilerde sağlık sorunları görülür mü?” şeklindeki sorumuza “Çimento fabrikalarında çalışan işçilerin solunum, sindirim, sinir, lenfatik sistemlerinde farklı etkiler gözlenmektedir.” diyen Arbak, söz konusu fabrikalardan yayılan toz ve gazlar ile zararları hakkında şu bilgileri verdi: “Çimento fabrikalarından çevreye gaz ve toz içeriğinde kirleticiler yayılmaktadır. Gaz kirleticiler nitrojen oksidler, sülfür oksidler, karbon oksidler (CO2 ve CO), hidrojen sülfür, uçucu organik bileşiklerdir. Çimento fabrikalarından çevreye yayılan ikinci en önemli kirletici grubu toz materyel olup; ham materyelin çıkarılması ve parçalanması, çimentoya eklenen materyelin karıştırılması, çimento üretimi, depolanması ve taşınması sırasında oluşur.”



Bünyesinde yemyeşil bal ormanları, şelaleleri, mağaraları ve gölleri barındıran Yığılca, bozulmamış doğası, kültürel yaşam tarzı ile ilimizin önemli turizm potansiyellerini içinde barındırır. Yağcılar Köyü’nde bulunan Saklıkent Şelalesi

Çimento fabrikaları bulunduğu alanlarda yaşayan halkın sağlığını nasıl etkiler?
Çimento fabrikalarının bulunduğu alanlarda yaşayan halkın sağlığının nasıl etkilendiğine dair bilimsel yayınları paylaşan Prof. Dr. Peri Meram Arbak, şöyle konuştu: “Hindistan’da yapılmış olan bir çalışmada, çimento fabrikasına yakın yaşayan 21 bireyin kanında reaktif oksijen türlerine bakılmıştır (oksidatif stress belirteçleri olarak bilinen maddelerdir) ve değerleri yüksek çıkmıştır. Bu zararlı maddeler kalp, akciğer ve sinir sistemi hastalıklarından ve kanserlerden sorumlu olarak bilinmektedir. Hindistan’da yapılmış diğer çalışmada çimento işletmelerinin bulunduğu bölgede hava kalitesinin kötü olduğu anlaşılmıştır. Bu alanda yaşayan bireylerde solunum ve sindirim sistemi hastalıkları fazla görülmüştür. Afrika’da yapılan bir çalışmada çimento fabrikasına yakın konumdaki köylerde yaşayanlarda uzak alanlardakine göre göğüs ağrısı, öksürük, alt solunum yolları enfeksiyonu ve göz şikayetlerinin rölatif risk oranının 7.5-22.5 kat fazla olduğu gösterilmiştir.”

“Çimento fabrikalarının zararlı atıkları halk sağlığı için büyük tehdit”
Yığılca’nın Hoşafoğlu Köyü’nde kurulması planlanan çimento fabrikasının halk sağlığı açısından olası sonuçlarını değerlendiren Arbak, “Çimento sanayiinin en gelişmiş ABD gibi ülkelerde dahi önemli oranda kirletici saldığı çalışmalardan anlaşılmaktadır. Hindistan ve Afrika’dan gelen çalışmalar ise az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çimento fabrikalarının zararlı atıklarının halk sağlığına yönelik ne büyük tehdit yarattığını göstermektedir. Çimento fabrikalarının 40 km uzağında yaşayanlarda etkilenme belirtilerinin bulunmadığı gözlemi de Hindistan’dan gelen bir çalışmada gösterilmiştir. Yığılca’nın Hoşafoğlu köyü; Yığılca’nın merkezine 8 km, Düzce iline 28 km uzaklıktadır. Köyün nüfusu 2015 yılında 355, Yığılca’nın nüfusu 2016 yılı verilerine göre 15 bin 573’tür. Çok sayıda gaz ve toz salan, göreceli olarak kirli bir sanayii kolu olan çimento sanayiinin en azından 16 bin kişilik bir nüfusu etkileyeceğini öngörmek mümkündür. Yığılca’da 35 okul ve 2971 öğrencinin varolduğu düşünüldüğünde, olası bir çimento fabrikasının bu okullarda okuyan çocukların akciğerlerini olumsuz olarak etkileyeceği kestirilebilir.”
 
 
 
Hoşafoğlu Köyü’ne kurulması planlanan Çimento fabrikası Naşlar Köyü’ne 200 mt, Orhangazi Köyü’ne 400 mt, Güney Köyü’ne 400 mt, Yılgın Köyü’ne 1000 mt, Gökçeağaç Köyü’ne 1500 mt, Sarıkaya Köyü’ne 1200 mt uzaklıkta
 
Haber:C.ÜSTÜNER