Günlük programında Kadına şiddetin hukuki boyutu masaya yatırıldı. Düzce Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi Avukat Önder Mutlu, Mersin’deki Özgecan Aslan’ın cinayeti sonrası gündeme gelen idam cezası ile ilgili görüşlerini paylaştı.
Özellikle Özgecan cinayetinin ardından ortaya çıkan toplumsal tepkilerin idamdan daha etkili olduğu görüşünü savunan Mutlu, yaşanan olayın kadın ve çocukları endişeye sevk ettiğini söyledi. Ülkenin yüzde 80’nin idam isteğini belirten Mutlu, ancak İdam cezası kararını almanın kolay olmadığının altını çizdi.
 
İDAMI GETİRMEK KOLAY DEĞİL!


Mutlu, “ öncelikle anayasanın 28. Maddesi değişmeli. Avrupa temel haklar sözleşmesinin ek 6 ve ek 12. Madde protokolü imzalanmış. Anayasanın ilgili maddesi  bulunduğu sürece idam cezasını getirmek mümkün değil. 1984’den  beri fiilen Türkiye’de idam cezası uygulanmıyor. 2004’den beri de hukuken uygulanmıyor.  İdam cezasını tekrar getirilmesi mümkün gözükmüyor.  İdam cezasını götüreceğim anayasayı değiştireceğim dediği taktirde Avrupa birliği müzakereleri sekteye uğrayacağı anlamına geliyor. ”dedi.

CEZALAR TEK BAŞINA CAYDIRICI DEĞİL

“Kanunlar geriye doğru yürümüyor…”diyen Mutlu, İdam kararının çıkması halinde Özgecan Aslan’ın katil zanlısını kapsamayacağını belirtti. Mutlu “İdam Cezası gelse suçlar önlenir mi “sorusuna şöyle cevap verdi:
“İdam cezası tek başına bu işi düzeltmekte yeterli değil. Cezalar tek başına caydırıcı olmaz.”

AF ÇIKACAK DİYE KORKANLAR VAR

“Af” ile ilgili görüşlerini paylaşan Mutlu, bu konunun toplumda çok fazla dile getirilmemesi gerektiğini vurguladı.Mutlu, “ af çıkacak diye korkanlar var. Af konusu çok dikkatli olunması gereken bir konu.  Toplumla iyi istişare edilmeli. Çok sık da gündeme getirmemek lazım.” diye konuştu.

Mutlu, Kadın ve çocuğa yönelik şiddetin sebepleri ile ilgili de görüşlerini paylaştı. Şiddeti acizlik olarak yorumlayan Mutlu, ahlak kavramının altını çizerek ailenin önemini vurguladı.

Mutlu, “ ailelere büyük görev düşüyor.  Aile içinde mutluluğun anahtarı sevgi. Aileler sevgi ve sabırla yaklaşmalı.” İfadelerini kullandı.  Avukat Mutlu,  Aile içinde şiddetin en büyük sebebini  ekonomik  ve eşlerin birbirini tanımaması olarak yorumladı.

Haber;S.KAŞKIR