"Gelişme" lafta kaldı!
1999 depremlerinde aldığı derin yaralar sonrası il statüsüne getirilen Düzce'de 'Artık hızla gelişecek' söylemleri lafta kaldı. Kamu binalarından yeni yollara, terminalden kültür merkezine kadar bir kent için olmazsa olmaz projelere uzun yıllar sonra kavuşan Düzceliler, çöp gibi önemli bir sorundan hala kurtulamadı.

Sadece 1 yıl hizmet verdi
Eski Başkan İsmail Bayram döneminde Yığılca Yolu Hecinler mevkiinde yapımına başlanan ve açılışı Mevcut Başkan Mehmet Keleş'e nasip olan Katı Atık Depolama Tesisi'nin sadece 1 yıl gibi bir süre hizmet verdikten sonra bir daha açılmamak üzere kapısını kapatılırken, gelinen süreçte Düzce'de yeni tesis için bekleyiş devam ediyor.

Yeri hala açıklanmıyor
Her gün 400 ton çöpün çıktığı şehirde sıfırdan yeni bir alanda yapılacağı açıklanan geri dönüşüm özellikli katı atık tesisinin henüz nerede yapılacağı bile kamuoyuna açıklanmadı. Kent için büyük önem teşkil eden projenin acil ihtiyaç olduğu ortadayken şu an çalışmaların ne aşamada olduğu konusunda yetkililerden bilgi gelmiyor.

Bakan Özlü son noktayı koydu
Sık sık eylemdeki köylülere destek için bölgeye gelen CHP'li önemli isimlerin de yakından takip ettiği Hecinler'deki çöp krizinde gülen taraf vatandaş olmuştu. Halkın ayaklanmasını takip eden adli süreç sonunda önce mahkeme tarafından kapısına mühür vurulan ardından gerekli düzenlemeler yapılarak hizmet vermesinin önündeki resmi engeller kalkan Hecinler'deki tesis için bölgedeki vatandaşların yaşadığı mağduriyete kulak verilen Bakan Faruk Özlü, "Bir daha kullanılmayacak' demişti. Uzun süre yatırımın tekrar hizmet vermesi için uğraşan Başkan Mehmet Keleş ise tesisin artık kullanılmayacak olmasından CHP'yi sorumlu tutarak harcanan 16 milyon TL'nin çöpe gittiğini söylemişti.

2 aydır ses-seda yok
Hecinler halkını sevindiren bu gelişme sonrası sıfırdan farklı bir yerde yapılacak yeni dönüşüm tesisi için çalışmalara hızla başlayacağı tahmin ediliyordu. Ancak araya giren referandumun üzerinden 2 ay geçmesine karşılık hala yeni tesis konusunda meraklar giderilmiş değil.

Düzce'nin tonlarca çöpü ne oluyor?
Bu süreçte Düzce'nin çöpü ise İstanbul'a taşınıyor. İstanbul'un gelecek 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak Melen Havzası'nı sınırlarından barındıran Düzce'yi su koruma havzası ilan ederek su kaynakları yakınındaki her yatırımda söz sahibi konuma gelen İSKİ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Vali Zülkif Dağlı'nın girişimleri sonucunda çöp krizine geçici çözüm getirdi. Konuralp'e kurulan aktarma tesisi ile yeni proje hayata geçirilene kadar Düzce'nin çöpünü İstanbul'a taşıma kararı aldı.

Gözler idarecilerde...
Yanı başımızdaki iller, yıllardır var olan katı atık tesislerine son teknoloji donatılar katarak enerji üretirken, Düzce hala inşaatın başlamasını bekliyor. Tesis yokluğu yüzünden yıllarca Melen kenarı başta olmak üzere doğaya bırakılmak zorunda kalan tonlarca çöpün yarattığı çevre katliamının faturasını ödemek zorunda kalan Düzce'nin kurtuluşu olan yeni katı atık tesisi ile ilgili gelinen süreç konusunda şimdi gözler ilin idarecilerinde...

Haber:C.ÜSTÜNER