Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği 4.Olağan Genel Kurulu DESOB Salonunda gerçekleştirildi. Genel Kurula,TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Düzce Valisi Bülent Kılınç, AK Parti Düzce Milletvekilleri Celal Erbay ve Metin Kaşıkoğlu, Oda Başkanları ve üyeler katıldı. TESK Genel Başkanı Palandöken,Esnaf ve Sanatkarlara KOBİ kredisi olarak dağıtılması planlanan kredi için,14 yıldır bekledikleri Sicil Affı yasasının çıkarılması için acele edilmesi gerektiğini söyledi.
Palandöken, ''30 yıl önce, 10 yıl önce ve hatta 5 yıl önce böyle bir şey yoktu. Bu gün artık küresel mali kriz, Avrupa 2.5 saatte Türkiye ile Düzce'ye gelme mesafesini indiren teknoloji, birikim, gelişim, dönüşüm ve girişim artık esnafı da erozyona uğrattı. Her biriniz işinizi neredeyse kaybetme nokrasına geldiniz. Bu hızlı değişim ve dönüşüm için bir çoğunuz çaba şarf ettiniz ama neyle bu gelişen Teknolojiye ayak uyduracaksınız. Önce haksız rekabetin ortadan kalkması gerekmektedir. Neydi bu 1996'da Gümrük birliği sürecinde Esnafın bu değişim ve dönüşümüne hazırlanmasıydı. Günümüzde son 50 yılda neler yapıldığını hepiniz biliyorsunuz. Enflasyon şimdi yüzde 5 ile 6.5'lara kadar düştü. Biz yüzde 157 faizleride gördük. Ama bugün kredi kullanacak esnafın olmadığını söylemek istiyorum. Haksız rekabeti ortadan kaldırın diyoruz. Parakende sektörü düzenleyen yasa tasarısını niye 13 senedir getirmiyorsunuz diyoruz. Yaklaşık 8 yıldır iktidar var ama ne hikmetse hani derler ya bu zengin arabasını dağdan aşırır, bu garip düz yolda şaşırır. Hala biz garip olduğumuz için düz yolda şaşırıyoruz'' dedi.
Her gün Türkiye'de Kredi kartları borçları nedeniyle aile faciaları yaşandığını belirten Palandöken “Karedi kart borçları nedeniyle evler satılıyor. Arsalar satılıyor. Aile bireyleri ayrılıyor. Karısı kocasından ayrılıyor, babasının maaşını alıyor. Herkes bunu biliyor. Herkesin cebinde 3 ve dört kartla geziyor ve açılan büyük marketlerden işine yaramayan malzemeleri alyorlar. Şöförlerimiz bekliyor. Kamyoncu esnafın kamyonu takozun üstünde, ama gemisi katı yatı olanlar benzini ucuz alıyor. Peki Ankara, İstanbul ve Hakkari'ye yük getiren kamyoncu esnafına benzin ucuz verilmediği için kamyonlar takozda bekliyor. Ülkemizde 700 bin araç atıl vaziyette duruyor. Biz duyuyoruz ki taksicilerimize kamyoncularımıza ÖTV'siz yakıt verin rekabet unsurunu geliştirin diyoruz. Diyorlarki haksızlık olur. Birleşin diyorlar. Nasıl birleşelim kamyonları üst üste koyuptamı birleşelim yoksa vagon gibi birbirinemi takalım. Esnaf Sanatkarları birleşmeye teşvik ediyorlar. O zaman liberal ekonomi serbest piyasa olurmu. O zaman bu çeşitlilik bu fiyat farklılığı olurmu. Yok efendim siz bize akıl vereceksiniz parayı da zengine vereceksiniz ondan sonra esnaf birleşsin diyeceksiniz. Öyle kolaysa 3 tane siyasi parti birleşsinler de görelim. Kanunlar öyle sabaha kadar geçmez, birleşin tıkır tıkır geçer'' diye konuştu.
Palandöken şöyle devam etti. ''Esnafların bağkur ve SSK pirimlerini zor yatırdığını ve vergi borçalırının bulunduğunu belirterek ''Uluslar arası firmalar ve Avruıpa ve Amerikanın devleriyle Esnafı nasıl güreş tutacaklar. Tahmin ediyorum ki 300 milyon dolarlık Esnaf ve Sanatkara yeni bir kaynak verilecek. İsterseniz bunu can suyu olarak kabul edelim ama esnaflar için 2 kere çıkan bir 2003 yılında 2009 yılında 2 kere sicil affı çıktı. Biliyorsunuz Bankalar bunu uygulamadı. Hükümetin çıkarmasına rağmen bu sicil affı ile ilgili düzenlemeyi yapmadılar. Hükümet ısrarla takipçi olacağını söylüyor. Esnaflar olarak bizler bu sicil affına hemen ulaşmak istiyoruz. Gecikirse istifade edemeyiz. Biz 13 yıl bekliyoruz bir 13 yıl dahamı bekleyeceğiz. Siz Enflasyonu tek hanelide yapsanız tabana refahı yaymak mümkün değil. Ne yapacağız 3 şey yapmalıyız.1.si kural yani haksız rekabeti önleyeceksiniz ikincisi sicil affı yasasını çıkaracaksınız. 3. olarakta teşvik ve desteği sektörüne göre yayacaksınız''
Konuşmaların ardından Düzce Valisi Bülent Kılınç ve TESK Genel Başkan Palandöken'e çeşitli hediyeler verilerek tek listeyle gidilen genel kurul oylamasına geçildi.

Haber; H. KAYA