Salgın sürecinde ayakta durma mücadelesi veren küçük esnaf yeni destekler bekliyor. Sorunların çözümü için Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile video konferans yöntemi ile bir görüşme gerçekleştiren Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Mustafa Kayıkçı, Düzceli esnafın sıkıntı ve taleplerini aktardı. Toplantıda koronavirüsle mücadele sürecinde esnaf ve sanatkarların yaşadığı sorunlar masaya yatırılarak, korona virüsten dolayı genelge ile faaliyetlerine ara verilen esnaf ve sanatkarlar ile salgından dolayı iş yapamayan esnaf için çözüm yolları arandı. Düzce ve diğer birlik başkanlarıyla birebir diyalog kurarak bölge esnafının taleplerini bir bir not alan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sorunların çözümü için Cumhurbaşkanlığına ikinci bir talep mektubu yazdı. 

Esnaf ve sanatkarların sorunları çözüm bekliyor

Cumhurbaşkanlığına yazılan ikinci talep mektubunda TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, birlik ve federasyon başkanları tarafından koronavirüsten en çok etkilenen kesim olan esnaf ve sanatkarlara yönelik şu talepleri dile getirdi:

1-) Mücbir sebeple iş yerlerini kapatan esnaf ve sanatkarlara nakdi yardım yapılmalı.

2-)Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren ticari araçlar için salgın süreci boyunca akaryakıttaki KDV ve ÖTV kaldırılmalı.

3-) Salgın döneminde elektrik ve doğal gaz faturaları Cumhurbaşkanı kararıyla  en az 3 ay süreyle vade farksız ertelenmeli.

4-) Mücbir sebeple iş yeri kapalı olan esnaftan tabela vergisi, çevre vergisi ve işgaliye harcı geçici olarak alınmamalı.

5-) Vergi, SSK ve Bağ-kur prim borçları 1 yıl boyunca faizsiz ötelenmeli. Yapılandırılan borçların ödeme süresi uzatılmalı. Kamuya olan birikmiş borçlar yeniden yapılandırılmalı. Genelge ile iş yeri kapatılan esnafın sosyal güvenlik primleri devlet tarafından karşılanmalı. En önemlisi sağlık hizmeti alan esnafa ilaç desteği de verilmeli.

6-) Bu dönemde iş yeri kapalı esnafa kira desteğinin yanı sıra  stopaj vergisi kaldırılmalı.

7-) 65 yaş üstü esnaf ve sanatkarların işyerlerini açmaları yönünde adım atılmalı. Bir de 20 yaş altındaki çırak ve kalfaların çalışarak ekonomiye katkı sağlayabilmesi için çözüm bulunmalı.

8-) Ekonomiye büyük katkı sağlayacak olan düğün sezonunun kaçırılmaması ve 415 meslek dalını ilgilendiren düğünlerin kır düğünü  şeklinde yapılmasına mutlaka izin verilerek piyasaların canlanmasına imkan tanınmalıdır.