Düzce Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Büyük, sanayi teşvik ve ekonomi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

"BU SORUN SADECE DÜZCE'DE YOK"

Büyük Düzce’de bulunan fabrikaların merkezilerinin İstanbul’da olmasından dolayı vergilerin Düzce’de görünmeme sıkıntısının sadece Düzce’de olmadığını ifade etti. bu sorunun hemen hemen bütün illerde olduğunu ifade eden Büyük, “Şirketin merkezini Düzce’ye yapın deme şansımız yok. Yapmazlar zaten.” Şeklinde konuştu.“Bu sorun sadece Düzce’de yok. Bu sorun Uşak’ta da var Hakkari’de de var. Büyük şirketlerin merkezleri genelde büyük illerde bulunur. Düzce’deki büyük firmaların merkezleri İstanbul’da. Bu doğal bir şey. Bizim şirketin merkezini Düzce yapın deme gibi bir şansımız yok. Yapmazlar zaten. 5 yıl önce teşvikten dolayı Düzce’ye geldi diye oranın patronu İstanbul’u terk edip, Düzce’ye mi gelsin. Bu fabrikanın istihdamı Düzce’de mi, SSK yatırılıyor mu biz buna bakalım.”

"TEŞVİK OLMASAYDI DÜZCE'DE İNSANLAR BİRBİRİNİ YERDİ"

5084 sayılı Teşvik Yasasının Düzce’ye fayda sağlamadığı söylentileri ile ilgili de konuşan Başkan Büyük, bu söylemlere katılmanın mümkün olmadığını ifade etti. Büyük, “Benim ona katılmam demek konumumu inkar etmek demektir.” İfadelerini kullandı.

“5084 Teşvikinden en çok istifade eden illerin başında Düzce geliyor. Bunu 3-4 ay önce Diyarbakır’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül söyledi. Teşvikten dolayı bugün 61 bin sigortalı çalışan var. teşvik Düzce’ye yaramadı diye bir şey söz konusu değil. Bir kişinin cebine teşvikten dolayı para girmemiştir o olabilir. Şu anda bankalar ikinci şubelerini açıyorlar. Eğer teşvik olmamış olsaydı Düzce’de insanlar açlıktan birbirini yerdi. Teşvikten sonra çok büyüyen şirketler var.

"KÜÇÜK ESNAF YOK OLMAYA MAHKUM"

Ama küçük esnafı bilemem. Küçük esnaf dün kötüydü bugün de kötü olabilir. Küçük esnaf her geçen gün yok olmaya mahkumdur. Bu her yerde böyle.”Ekonominin durumu ve kriz söylemleri ile ilgili de konuşan Başkan Büyük, “Ben hayatın çok kolay olduğunu söylemiyorum. Ama kriz var demek çok doğru değil. Neyin krizi var.” dedi.

"İSRAFIN KRALI BİZDE"

“Herkezin ekonomisinin düzgün olduğu söylenemez. Beni eleştirenler var. Ekonomi iyi dediğim için. Bugün bir fabrikaya giren asgari ücret alacağını bile bile giriyor. Ama kriz var demek çok doğru değil. Kriz deniliyor ama hiç kimse arabaya binmekten vazgeçmiyor. Şükretmeyi bilmiyoruz. İsrafın kralı bizde var.”

Haber; R. BAL