Düzce'deki işverenlerin yüzde 95'inin faydalandığı ve 31 Aralık 2008 tarihinde dönem itibariyle sona eren 5084 sayılı Teşvik Yasası'na duyarsız kalındı. Şubat ayında sigorta primlerini yüzde 50 daha fazla ödeyecek olan işverenler, Düzce'de teşvik çalışmalarına duyarsız kalınmasından şikayetçi.

Teşvik kapsamında olan 49 il arasında bulunan Düzce'de diğer illere oranla çalışmalar yavaş ilerliyor. Düzce'deki bürokratların, siyasilerin ve sivil toplum kuruluşlarının konuya gereken önemi vermemesi süre bakımından işverenlerin aleyhine işliyor. İşverenler şubat ayından itibaren sigorta primlerini yüzde 50 ve stopaj vergilerini ise yüzde 100 daha fazla ödeyecek. Bu durum karşısında hemen harekete geçilmemesi ise “ teşviğe duyarsız kalınıyor” görüşünü ön plana çıkartıyor.

Ekonomik krizin etkisini fazlasıyla hissettirdiği şu günlerde teşviğin de sona ermesi ile sıkıntılı günler yaşayan işverenler, teşviğin genel anlamda uzatılması için teşvik kapsamındaki diğer illerde yürütülen çalışmalara Düzce'de de ağırlık verilmesini istiyor.

Teşviğin yalnızca 2007 yılı ve sonrası yapılan ya da devam etmekte olan yeni yatırımlar için 5 yıl süreyle uzatılmasını doğru bulmayan çoğu işveren, bürokratların, siyasilerin ve sivil toplum kuruluşlarının ortak hareket ederek çalışmalara hız vermesi gerektiğini söylüyor.