Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Kudret Taş, Düzce'yi de içine alan Teşvik Yasası'nın 5 yıl önce yürülüğe girdiğinde yasadan yaralanmak üzere müraacat edenlerin süresinin bu yıl sonunda biteceğini ifade etti. Kudret Taş, yasa gereği gerekli şartları taşımasına rağmen yatırımlarını tamamlayamamış ya da faaliyete başlamamış işyerlerleri için bu sürenin 2009 veya 2010 yılında sona ereceğinin de altını çizdi.

Taş “ Teşvik Yasasının vergisel boyutunda asgari geçim imdirimine ilişkin yapılan düzenlemeden sonra çok fazla işverenlere katkısı olmadı. Ama sosyal sigortalar boyutu ile bir teşvik boyutu vardı. 5 yılını tamamlamış firmalar için bu büyük oranda kalkıyor. Yasa gereği 5 yılını tamamlamamış olan firmalar ise 2009 ve 2010 yıllarında süreleri doluyor”dedi. Teşvik Yasasının çıktığı günden bu yan çok tartışıldığını belirten Taş “Teşvik yasası ilk çıktığında 5 yıl süre ön görülmüştü. Teşvik ilk çıktığında da çok tartışılmıştı. Şekli ve yöntemine bir çok itirazlar olmuştu. Bundan sonra yeni bir teşvik uygulaması yapılabilir mi? düzenlenebilir ama modeli böyle olmamalı” şeklinde konuştu.

5 yıl önce yürülüğe giren ve Düzce'nin de yaralandığı Teşvik yasası modelinin bekleneni vermediğini söyleyen Taş “günümüzde yaşanan kriz ile birlikte yeni bir teşvik yerine bu krizi ortadan kaldıracak ya da krizden etkilenen tarafın ihtiyaçlarını karşılayacak başka bir şey yapılması gerekiyor”dedi.