Çanakkale Gökçeada açıklarında dün meydana gelen depremin ardından gündeme gelen Düzce’de hasarlı binalar ve binaların kontrolüne ilişkin Düzce Mimarlar Odası Başkanı Eser Doğan Öztürk’ten bilgi aldık. Binaların inşasında tam yetkili kurumun yapı denetim kurumları olduğuna dikkat çeken Öztürk, eksikliler olduğunu ifade etti ve sistemin tam manasıyla işlemediğini belirtti.


SİSTEM TAM İŞLEMİYOR


Öztürk, “Tam yetkili kurum ve kuruluşlar yapı denetim firmalarıdır. İnşaat yapım aşamasına başladığınızdan itibaren yapı denetim tarafından denetlenir ve denetlendikten sonra belediye getirilir incelenip ruhsat alınır. Ruhsat alınmasından itibaren imalat açısından binanın bitimine kadar yapı denetim firmasıdır. Proje kapsamında da mevzuata aykırı ne arsa yapı denetim inceler…Bu sistemin başından beri gelen eksikliklerden dolayı yapı denetim sisteminin tam işlediğine inanmıyorum.” dedi.


TİCARİ İLİŞKİ VAR


Öztürk, Denetleyecek olan merciinin, denetlenen tarafından seçildiği ve ücretinin direkt denetlenen tarafından ödendiği bir denetleme sisteminin çok fazla güvenilir olmadığına dikkat çekti.


Öztürk, “şimdi yapı denetim firmaları artık evrak takip eden, binanın beton erme ve iskele kısımlarında yanı taşıyıcı elemanlarını kontrol eden bir kurum halinde çalışmakta… Yapı denetim kuruluşu sistemi bakanlık düzeyinde hazırlanmış bir kanun. Kanunda problemin en büyük kaynağı yapı denetim firması birebir inşaat firmasıyla ticari olarak karşı karşıya getirmesi. Yapı denetim firmasına ödemeyi yapan inşaat firması olduğundan ne kadar denetlenip denetlenmeyeceği soru işareti doğuruyor. Bu konuda aksaklıklar olduğunu duyuyoruz.” dedi.


DEPREM BİLİNCİNE ULAŞAMADIK


Tek suçlunun yapı denetim firmaları olmadığına dikkat çeken Öztürk, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün yaptığı denetimlerinde sorgulanması gerektiğini ifade etti.


Öztürk, “Tek başına yapı denetim suçlu diyemeyiz. İki deprem geçirmişiz hala bilincine ulaşamamışız. Düzce’de kot farkından dolayı fazla su basman perdesi çıkmasın diye dolgu yapıp dolgunun üstüne temel atan inşaatlar gördük. Projelerde taşıyıcı olmuyor diye su basman perdeleri eksilten firmalar olduğunu duyuyoruz. Yapı denetimleri denetleyen kurumlarını çevre şehircilik ne kadar denetliyor onu da sorgulamak lazım.” dedi.

 

 

Haber;S.Kaşkır