Türkiye İhracatçılar Meclisi Kasım ayı ihracat rakamlarını Düzce’de açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte toplantıya Vali Vasip Şahin, Belediye Başkanı İsmail Bayram, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, DÜSİAD Başkanı Eyüp Çakır ile Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Metin Büyük katıldı.

Teşvik Düzce’ye yaradı

Toplantıda konuşan Vali Vasip Şahin ve Belediye Başkanı İsmail Bayram 5084 sayılı yasanın Düzce’nin gelişmesine büyük katkısı olduğunu belirtti. Düzce’nin önemli bir üretim merkezi haline geldiğini belirten Vali Vasip Şahin, “ Düzce 5084 sayılı yasa dışında da önemli bir cazibe noktasıdır. Ben inanıyorum ki bu teşvik sona erdiği an itibari ile Düzce aynı hızı ile gelişimine devam edecektir.” Diye konuştu.

Belediye Başkanı İsmail Bayram, ihracat rakamlarının Düzce’den açıklanmasından büyük mutluluk duyduklarını belirtirken, Düzce’nin gelişmekte olduğunu ifade etti. 

İhracat rakamları gerçeği yansıtmıyor

DÜSİAD başkanı Eyüp Çakır ve TSO başkanı Metin Büyük yaptıkları konuşmalarda Düzce’de faaliyet gösteren büyük firmaların merkezlerinin Düzce’de bulunmayışı nedeniyle gerçek ihracat rakamlarına ulaşılamadığının altını çizdiler.

DÜSİAD Başkanı Eyüp Çakır, gerçek ihracat rakamlarının ölçülebileceği bir yasal düzenleme yapılması gerektiğine değinerek,“Sanayicilerimizin vergi daireleri genellikle büyük şehirlerde olduğundan Anadolu illeri gerçek ihracatlarını resmi verilere hiçbir zaman yansıtamıyorlar gelişimlerini ölçemiyorlar. Vergi daireleri büyük şehirlerde kalmak üzere ihracatlarını ölçebilecekleri bir yasal düzenlemenin ilgili bakanlarla görüşülerek çözümün oluşmasını umut ediyorum.” dedi.

TSO Başkanı Metin Büyük ise, aynı konu üzerinde durarak bu noktada bir şeyler yapılmasının çok önemli olduğunu belirtti. Büyük “Her ay ihracat rakamları çıtamız yükseliyor. Ancak sanayiciye destek veren bir başkan olarak şundan memnun değilim. Önümdeki resmi verilere göre Düzce’nin ihracat rakamları 65 milyon dolar. Bütün başkanlar bu çok iyi Düzce teşvikten istifade etti diyebilir. Ancak göğsümü gere gere buna bir milyar dolar demem mümkün olamıyor. Çünkü hepsinin merkezi İstanbul’da. Örneğin standart profil Düzce’de 2 bin 700 kişi çalıştırıyor ve ihracat rakamı 131 milyar dolar. Düzce’ye kayıtlı değil merkezi İstanbul’da. Sadece düzce değil Bolu ve Kocaeli de aynı durumda. Bu noktada bir şeyler yapılması bizim için önemli.”diye konuştu.

Düzce için Fındık kenti yeşil Düzce tabirini kullanan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 99 yılında 2 büyük deprem geçiren Düzce’nin hızlı bir toparlanma göstererek bugünlere ulaştığını söyledi. Büyükekşi daha sonra kasım ayı ihracat rakamlarını açıkladı. 

Büyükekşi,“ İhracat kasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,9 artışla 10 milyar 758 milyon dolar olurken, Ocak-Kasım döneminde yüzde 19,7 artışla 122 milyar 156 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Son on iki aylık dönemde ise yüzde 19,5 artışla 133 milyar 978 milyon dolarlık ihracat yapıldı.” dedi.

Haber; S. KAŞKIR