Uzun süredir kamuoyu gündeminde olan ve sigara tiryakilerinin korkulu rüyası olan yasaklar pazartesi günü başlayır.

 

Yüzlerce yıldır en ciddi halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdüren tütün mamullerinin yaygın bir şekilde kullanılmasının önüne geçebilmek için yapılan 4207 sayılı kanun pazartesi günü yürürlüğe giriyor. Yasanın uygulanma koşullarını belirleyen Başbakanlık genelgesi resmi gazete’de yayınlandı.

 

4207 ve 5727 sayılı kanunların uygulanmasında birlik sağlanması için yayınlanan Genelgede, Öncelikle “kapalı alan” kavramı tanımlanıyor. Buna göre, sabit veya seyyar bir tavanı bulunan, tüm yan yüzeyleri geçici veya kapalı olan, tavanı olup yan cephelerinin yarısından fazlası kapalı olan yerler “Kapalı Alan” olarak tanımlanıyor.

 

Koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence amaçlı binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek. Sadece ikamet için ayrılmış konutlar yasak kapsamı dışında tutulacak.

 

Taksiler dahil olmak üzere tüm kara, demir, deniz ve havayolu toplu taşıma araclarında da sigara içmek yasaklanıyor. Bu alanlarda sigara içilmesi için uygun alanlar varsa kaldırılacak.

 

Yaşlı Bakım evleri, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü birimler ile ceza infaz kurumlarında, şehirlerarası veya uluslar arası güzergahlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinde sigara içilen alanlar oluşturulabilecek. Bu alanlara 18 yaşından küçükler giremeyecek.

 

Dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere tüm ilk ve orta öğretim kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlarının kapalı alanlarında olduğu gibi açık alanlarında da sigara içilemeyecek. Otellerde sigara kullananlar için iyi havalandırılan ayrı odalar bulunacak.

 

Genelgede ayrıca 19 mayıs tarihinden itibaren yasaya uymayanlar için öngörülen idari yaptırımların etkili bir şekilde uygulanacağı da bildirildi.