Düzce'de de üretimi yapılan ancak TMO'nun alım tesisi olmadığı için tüccarın düşük fiyatla alım yaptığı mısırda TMO alım fiyatının ardından satım fiyatı da belli oldu.İç piyasadaki üreticilere rahatlama sağlaması amacıyla mısır satım fiyatını açıklayan Toprak Mahsulleri Ofisi, ton başına 1150 liradan alımı yapılan mısırın, ocak 2020'den itibaren ton başına 1250 liradan satılacağını bildirdi.9 Ağustos'ta yaptığı duyuru ile üreticiden mısırı ton başına 1150 liradan alacaklarını bildiren ofis, ocak 2020'den itibaren ton başına 1250 lira fiyatla mısırın iç piyasaya satışının yapılacağını da açıkladı.


Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, yaptığı açıklamada, mısır alımında TMO dışındaki alıcılara da çağrı yaparak, şöyle devam etti: "Gelinen noktada, TMO'nun dışında alıcıların ve kullanıcıların mısır tedarikinde biraz ağır kaldıklarını gözlemledik. Biz de bunu, çok küçük bir kar marjını koyarak ton başına 1250 liradan satışa arz edeceğiz. Dolayısıyla şu anda üreticinin elindeki mısırdan, kullanıcılar ve fabrikalar tedariklerini yapsınlar, mısır sadece TMO'ya yığılmasın. İç piyasadaki üreticiler rahatlama sağlasın diye mısır satım fiyatını açıkladık. Açıkladıktan sonra da olumlu yansımalarını görüyoruz. Tamamen üreticinin elindeki mısırı değerlendirmesi, daha yüksek değerle satabilmesi ve piyasada dengenin oluşması bakımından fiyat açıkladık."

Düzceli mısır üreticilerinin sesi olmuştu
Öte yandan MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, geride kalan ekim ayında mecliste Düzceli mısır üreticilerinin sesi olmuştu.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Düzce’de depolama ve kurutma tesisi olmaması üzerinden sıkıntıları aktaran Yılmaz, söz alarak yaptığı konuşmada şunları aktarmıştı: “Gerek ülkemizde, gerekse Düzce de mısır üreticileri son yıllarda büyük sorunlar yaşamaktadır. Artan girdi maliyetleri karşında mısır üreticisinin mahsulündeki fiyat artışları yetersizdir. Özellikle Düzce gibi TMO’nun depolama ve kurutma tesisi olmadığı illerdeki fiyatlar TMO bulunulan, illere göre 15- 20 kuruş daha geridedir. Düzce 50 bin tonun üzerinde mısır 210 bin tonun üzerinde silaj üretimi yapmasına rağmen TMO’nun depolama ve kurutma tesisi olmayan bir üretim merkezidir. Hükümet tarafından sezon başında 1 lira 15 kuruş, açıklanan mısır fiyatları şu anda 30 randıman mısırda 75 kuruşa kadar düşmüştür. 70 km uzaklıktaki Sakarya’da bile fiyat 90 kuruşken TMO’nun Düzce’de tesisi olmadığı için fiyat 15 kuruş daha ucuzdur. Tarım Bakanlığı’ndan Düzceli mısır üreticisinin beklentisi bir an önce TMO’nun Düzce’ye depolama tesisi yapmasıdır.”
HABER:C.ÜSTÜNER