Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararına göre, TMO, Fiskobirlik’in üreticilere olan borcunu ödemesi için kaynak yaratmak üzere, stoklarındaki fındıktan 50 bin tonunu, kilosu 1.10 liradan Fiskobirlik’e satmakla görevlendirildi. Buna göre, Fiskobirlik, alacağı 50 bin ton fındık karşılığında, diğer giderler hariç, sadece 55 milyon lirayı fındık bedeli olarak TMO’ya ödeyecek.

Fiskobirlik, bu faaliyetten elde edeceği geliri, öncelikle üretici borçlarının ödemesinde kullanacak. Satılacak fındık stokunun muhafazası amacıyla, TMO tarafından kiralanan depolara kiralama süresi sonuna kadar ödenecek kira ücretleri ve güvenlik giderlerinin tamamı, ikinci parti ürünün tesliminden başlamak üzere, Fiskobirlik tarafından eşit taksit halinde TMO’ya ödenecek.

Karar kapsamında doğan ve TMO kayıtlarına göre gerçekleşen görev zararları, TMO tarafından yapılacak ödeme talebine istinaden, Hazine Müsteşarlığı bütçesinde gider kaydedilerek ödenecek.

Fiskobirlik’in halen üreticiye 70 milyon lira civarında borcu bulunuyor. TMO’nun stoklarında ise 195 bin tonu serbest stok, 20 bin tonu da yağlığa ayrılmış durumda 215 bin ton fındık bulunuyor..

Haber; S. KAŞKIR