TOKİ inşaatları sanki Düzce'de problem yumağı..Bugüne kadar Düzce'de TOKİ'nin adına inşaat yapan firmaların hemen hemen tamamı işçiye de Düzce'ye de problem yaşattı.Bu TOKİ'nin Düzce'de inşaat yapmaya başladığı günden bu yana hep böyle geldi ve böyle devam ediyor.Bu engeller ve bu terslikler sadece Düzce'yi mi buluyor!

 

ÖRNEKLER ÇOK!



TOKİ Düzce'de inşaat yapmaya başladığı günden bu yana problemsiz gün geçmiyor. İşte örnekleri..
Düzce için büyük önem ve değer taşıyan 300 yataklı Devlet Hastaensi inşaatı bunlardan biri.Hastane inşaatının temeli atıldığından beri bu alanda tartışma da bitmedi eylemde bitmedi: Burada sadece işçi mağdur değil Düzceli de mağdur..Eski hastanede hastalar tozlu dumanlı eski binada “sağlığına kavuşma”nın özlemi içinde çile çekiyor. Kim zarar görüyor, kim çile çekiyor! Bunun dışında Metek TOKİ 'de, Çavuşlar TOKİ de son olarak Camikebir Mahallesi'ndeki TOKİ'de hep aynı manzaralar..Hep aynı sonuçlar hep aynı çile ve ızdıraplar..

Bu sonuçlardan bu çile ve ızdıraptan siz olsanız nasıl bir “mesaj” alırdınız! Nasıl bir sonuca varırsınız! TOKİ'ye ait bir tane iş yapıldı mı Düzce'de...! Bağırıp çağıran eylem yapan hakkını arayan işçilerin yanında yarım kalan işyerleri neyin habercisi..



DENETİM ŞART

 

Muhakkak “Denetim şart”..Ancak ihaleler açılmadan bu firmalarla ilgili istihbarat yapılamaz mı! Bugüne kadar uygunsuzluğu tespit ve tescil edilmiş firmalar “elenemez mi ! Belediye gelip bir inşaata “mühür” vurabiliyorsa ki vurdu, TOKİ'nin böyle adı çürüğe çıkmış veya “uygunsuz” olarak tescil edilmiş firmalara iş vermesinin altında yatan gerçekler de ortaya çıkarılmalı..İhaleler verilirken bu tür ciddi inşaatları tamamlayabilecek kapasitede olan firmaların alması sağlanmalı.Maliyetler belli, “hakediş” prosedürleri belli, işçinin ve malzemenin fiyatı üç aşağı beş yukarı belli..Peki böyle bir inşaatta bir firma nasıl “iflas ettim” diyebilir! Veya “iflas ettim ben işçinin hakkını veremiyorum” diyebilir..!
Ciddi anlamda düşünmek lazım..Yetkilileri ciddi anlamda düşünmeye ve biraz da “muhasebe yapmaya” davet ediyoruz!

Haber;E.TAYHAN