İlimizde de mimarlar ve mühendisler başta olmak üzere ilgili odalar ile sektörde faaliyet gösterenlerin büyük tepkilerine yol açan TOKİ hakkındaki eleştiri ve iddialar yargıya taşındı.

 Ankara Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sinan Aygün tarafından açılan davaya gerekçe olarak kurumun inşaat sektöründe haksız rekabete neden olması gösteriliyor. TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar’ın inşaat sektörüne olumlu etkisi olduğunu söyleyerek savunduğu TOKİ konusundaki sıkıntıları İnşaat Mühendisleri Odası Düzce İl Temsilcisi Kayhan Özdemir de dile getirmişti.

Özdemir, TOKİ’nin Düzce ekonomisine katkı sağlamadığını, işçilerini bile dışarıdan getirttiğini, dar gelirliye düşük taksitlerle uzun vadeli konut denilerek yola çıkılmasına rağmen, ilimizde durumu nispeten düzgün olan vatandaşlara yönelik konutlar yapıldığını ifade etmişti.

Özdemir’in açıklamaları, özellikle Metek Köyü’nde dar gelirliler için az sayıda konut yapılması,  buna karşılık çok sayıda orta gelir gruplarına yönelik konut yapılması ile doğrulanmıştı. Gelişmelerin ışığında Mahkemenin dava ile ilgili olarak vereceği karar merakla bekleniyor.

Öte yandan TOKİ ile sabit fiyat modeliyle iş yapan müteahhitlerin inşaat malzemelerine üst üste gelen zamlar nedeniyle zor durumda oldukları öğrenildi. Fiyatlarda sadece genel enflasyon oranında artış yapma hakkına sahip olan bu müteahhitler, başta çimento ve demir olmak üzere inşaat malzemelerine gelen zamlar genel enflasyonun çok üzerinde olunca işi zor yürütür hal geldiler. TOKİ’nin çıkış yolu olarak müteahhitlerden yapılan yüzde 5’lik teminat kesintisini geri ödemek üzere harekete geçtiği de edinilen bilgiler arasında bulunuyor.