Milliyet Gazetesi’nin yazarı Melih Aşık bugün ki yazısında Atatürk’ün bizzat para gönderip yaptırdığı camilerden bahsetmedir. Bazı kesimlerin, içki masalarından kalkmayan, dini yasaklayıcı ve kadınların, kızların başındaki örtüleri çıkartan insan olarak nitelendirdiği Atatürk, bugün bilinmeyen bir özelliğiyle tekrar karşımıza çıkıyor.

Tarih araştırmacısı olan Sinan Meydan’ın son yazısında çıktı bu gerçek ortaya ve Milliyet Gazetesi’nin yazarı duyurdu bunu kitlelere bugün.

Fransa'daki Paris Camii (la MosquÈe de Paris) Atatürk'ün yardımlarıyla tamamlanmış; Japonya'daki Tokyo Camii (Tokyo Jamii Mosque) ise bizzat Atatürk tarafından yaptırılmıştır..."

PARİS CAMİİ (la MosquÈe de Paris)

II. Abdülhamid zamanında Avrupa ülkelerinin başkentlerinde birer külliye yapılması düşünülmüş. Bu plan çerçevesinde ilk külliye Berlin’de inşa edilmiştir. Daha sonra ikinci cami teklifi o zamanki Fransız hükümetine yapılmış. Fransa Hükümeti ise bütün masraflar Osmanlı Hükümeti tarafından karşılanması şartıyla bu teklifi olumlu karşılamış. Böylelikle Paris’teki camii projesi başlamış.
Ancak II. Abdülhamit’in tahttan indirilmesi ve ölümünden sonra başlayan 2. Dünya Savaşı bu projenin durmasına sebep oluyor.

2. dünya Savaşı’nda ölen Müslüman askerler için bir camii yapılması kararlaştırılıyor. Fransız parlamentosunda müzakereleri yapılıyor. Paris Belediyesi’nden bugünkü yeri satın alınıyor. Bunun için de kanun çıkarılarak gerekli izin veriliyor. O zamanki çeşitli Müslüman devletlerden ve ekserisi Fransız kolonileri olan devletlerden para toplanıyor. Bu gayreti gören Mustafa Kemal, 1919- 1938 yılları arasında her yıl Paris Camii'nin yapımı için "Bizim de çorbada tuzumuz bulunsun" diyerek onar bin frank para göndermiştir. Atatürk'ün ölümünde)n sonra bu yardım kesilmiştir.

TOKYO CAMİİ (Tokyo Jamii Mosque)

1931 yılında Türkiye'ye gelip Atatürk'ü ziyaret eden Japon Elçisi Torijori Yamada, yaptığı görüşmede Atatürk'e Tokyo'ya bir cami yaptırmasını teklif etmiştir.

Atatürk'e daha önce kısa süre Japonca dersleri verdiği için O'nun "Hocam" diye karşıladığı Torijori Yamada, Ankara'yı ziyaretinden bir yıl sonra 1932 yılında vefat etmiş ama Atatürk verdiği sözü tutmuş ve Tokyo Camii'ni yaptırmıştır. Cami 1938 yılında tamamlanmıştır.

Sonuç olarak Atatürk’e çatıp dini yaşayışını sorgulayanlara bir kez daha bilinmeyen çok şeyin olduğu tarih tarafından kanıtlanmış oldu.

Haber; G. KARDUZ