Tonyalı'dan önemli adım

"Dekovil Yolu”'nun yeniden gün yüzüne çıkarılması konusunda önemli adım! 1950'li yıllara kadar Düzce'de özellikle ormancılıkta kullanılan ve Samandere Şelalesi'nden Orman İşletme'ye kadar uzanan raylı sistemin turistik amaçlı kullanılmasını öneren Öncü Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Önder Tonyalı, girişimlere başladı.

Projenin peşini bırakmıyor

"Eski Dekovil Yolu" adıyla sokak ismi bile olan ve bir çok ilin örnek aldığı bu tarihi yolun yeniden ortaya çıkarılması için katıldığı sempozyumlarda sık sık çağrıda bulunan Tonyalı, projenin peşini bırakmıyor.

Tonyalı: Nostaljik ve turistik yol olarak kullanılmalı

Düzce Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda düzenlenen Uluslararası Düzce Tarih ve Kültür Sempozyumu'na Oturum Başkanı olarak katılan Tonyalı, Düzce'de uzun yıllar ulaşımda kullanılan "Dekovil Yolu"nun detaylı araştırılarak nostaljik ve turistik yol olarak kullanılmasını önermişti.

Arslan'dan 'Tekavül Yolu' sözü

Vakıf Başkanı Tonyalı'nın bu çağrısı karşılıksız kalmamış, Düzce Milletvekili Fevai Arslan, Uluslararası Düzce Tarih ve Kültür Sempozyumu'nda en dikkat çeken önerilerin başında gelen “Dekovil Yolu'”nun yeniden gün yüzüne çıkarılması için gerekli girişimleri başlatacaklarını söylemişti.

"Tonyalı hislerimize tercüman oldu"

Arslan, “Oturumların birinde uzun süredir hayal ettiğimiz bizim çocukluk yıllarımıza denk gelen Dekovil Yolu dedikleri raylı sistemle orman işletmesine ormandan tomruk getiren sistem gündeme gelmiş. Hatta mahallere ismini veren raylı sistemli yolumuz varmış. Düzce’den başlayarak Sinop, Kastamonu gibi illerde de kullanılmış. Uzun yıllar Düzce’de yaşayanlar bunu konuşur hatıralarını anlatırdı. Böyle bir fikir ortaya çıkmış. Acaba bu raylı sistem tekrar nostaljiyi yaşatması ve turizme katkısı ne olur gibi uzun zamandır düşünüyorduk. Sayın Önder Tonyalı’da bunu dile getirmiş, hislerimize tercüman olmuş. Bu işi sahiplenerek takip edeceğiz. Bu işin ilk adımını mesai başlar başlamaz atacağız. İnşallah başarırız. Uzun yıllar geçmiş, bunun üzerinde neler var bakacağız. İnşallah kolaylıklarla karşılaşırız.” demişti.

Vakıf Başkanı Tonyalı'dan "Çalışmalar hızlandırılsın" talebi

Bu açıklamanın üzerinden geçen sürede, projenin durumunu yakından takip eden Tonyalı, Milletvekili Arslan ile bir görüşme yaptı. Düzce tanıtımında önemli rol oynayacak 'Dekovil Yolu' için çalışmaların hızlandırılmasını talep eden Tonyalı, Arslan'dan olumlu yanıt aldı.

Proje ile ortaya çıkacak

Turizmde marka şehir olması istenen Düzce'de sadece projelendirme ile ortaya çıkacak "Düzce'nin Yolu"nun kullanıldığı güzergah itibariyle istimlak gibi hiçbir yükü de bulunmuyor.

Şuan 70'lı yaşlarında olan Düzceliler'in hatıralarında büyük değeri olan 'Dekovil Yolu'nun yeniden yaşatılarak turistik amaçlı kullanılmasının tanıtımda Düzce'ye önemli katkılar sağlayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Haber: C. ÜSTÜNER