Düzce’de uzun zaman tartışılan ve yürürlüğe girmesi bir türlü mümkün olamayan, planlı kentleşme açısından çerçeve belge niteliği taşıyan  Çevre Düzeni Planı uzun zamandır gündemdeki yerini kaybetti.

Çevre Düzeni Planı, Eski Düzce Valisi Ercan Topaca’nın ısrarı ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun gündemine gelmiş, ardından Havza Koruma Planı ile arasındaki çelişkilerin ortadan kaldırılarak revize edilmesi gündeme gelmişti.

Eski Düzce Valisi Ercan Topaca’nın gittiği güne kadar üzerinde çalıştığı, giderken de üzerindeki çalışmaların devamını arzuladığını ifade ettiği planın gündemin geri sıralarına düşmesi, ilimizin kaderi konusunda Havza Koruma Planı’nın temel doküman olması sonucunu doğuracağı ve bundan sonra  inisiyatifin Düzce’de değil, İski’de olacağı şeklinde değerlendiriliyor.

Çevre Düzeni Planı’nın İstanbul’un su ihtiyacının karşılanmasına yönelik  değil, kentin özgün koşullarına göre şehirleşmesinin sağlanması için yeniden ele alınarak çalışmaların tamamlanması, ÇDP’nin Havza koruma planının bir parçası değil,  Havza koruma planının ÇDP’nin parçası olması gerekiyor.