Çözüm sürecine katkıda bulunmak amacıyla hükümet tarafından oluşturulan Akil İnsanlar, Karadeniz bölgesi ziyaretlerine bugün Düzce’den başladı. 9 kişilik heyet 3 eksikle Düzcelilerin karşısına çıktı.
Endişelerinizi dinlemek için buradayız
Grup Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez güzel bir açılış konuşmasıyla, öncelikle neden böyle bir oluşum içinde bulunduklarını anlattıktan sonra diğer üyeler de teker teker Akil İnsanların amacından söz etti.
Hakyemez, “ Karadeniz insanının nabzını tutmak için buradayız, bölge halkının başlatılan bu süreçle ilgili endişelerini dinlemek, halkı bilgilendirmek için buradayız. 1,5-2 ay bölgeyi gezeceğiz. Çözüm süreci Türkiye’nin 30 yıldır kanayan yarası ile ilgili.” Derken, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “ Bu süreçte halkın akil olması esastır. Halk barış için baskı kurduğunda ülkelerdeki teröristler geri adım atabilir. Bize akil insanlar yerine diyalog grubu demek daha doğruydu. Çünkü biz sizin endişelerinizi, sizden aldıklarımızı ilgililere ileteceğiz.” Dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, toplantıların Düzce’den başlamasının doğru bir karar olduğunu söyleyerek, “ Burada gerçek bir mozaik var. Kardeşlik, huzur güven var. O nedenle burayı tercih ettik.” Şeklinde konuştu.
Gazeteci Oral Çalışlar, süreçle ilgili olarak bir çok insanın endişe taşıdığını söylerken, bu süreçte herkesin elini taşın altına koymak zorunda olduğunu belirtti.

 

 

Özerklik olur mu endişesi
Akil İnsanların toplantının amacını anlatmasının ardından grup başkanı Hakyemez, toplantıya katılanların düşüncelerini 3 dakika süre ile ifade etmeleri için söz verileceğini söyledi. Toplantıya değişik kesimlerden katılan yaklaşık 150 kişi arasından bazı temsilciler çözüm süreci ile ilgili düşüncelerini dile getirdi.
DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, öncelikle kürtler ile PKK’nın ayrı tutulması gerektiğini vurgularken, eski Milletvekili Fethi Görür ise halkın en büyük endişesinin özerklik ilan edilip edilmeyeceği olduğunu belirtti.
Görür, “ Bu sürecin önüne kimse katkıda bulunmuyorum, karşısındayım diye çıkmaz. Süreçle ilgili endişeler var. Biz kardeşiz. 30 sene önce kim kurdu bu örgütü kimler destekledi onu bulmak lazım. Bu sürecin devlet ile örgüt arasında pazarlık mı olduğu konusunda endişe var. Yeter artık kurtulalım bu terörden. Vatandaşın endişesi var dedik. Özerklik verilecek mi diye soruluyor peşin peşin söylüyorlar. böyle bir şey yok diyorlar. Halkın endişeleri bunlar.”

 

 

Türk milleti bir bütündür
Toplantıda konuşan Balkan Türkleri derneği Başkanı Özcan Fidan, bu tür toplantılara gerek olmadığını söylerken, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bütün olduğunu belirtti ve “dağdaki PKK’ya mı çözüm arıyoruz.” Dedi.
Fidan, “ Türk milletti bunlarla mücadele edemeyecek kadar küçük müdür. Neden ayrımcılık yapılıyor. 22 millet bir arada yaşıyoruz. Yaptığınıza bakın. Dağdaki PKK’ya mı çözüm arıyoruz. Doğuda bizim, onlarda bizim gibi yaşasınlar , onlar da çalışsınlar, nasıl olsa devlet var bakar diyerek çalışmıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti bir bütündür.” Dedi.
Bu süreç iyi anlatılmalı
Toplantıda dilek ve temennilerini dile getiren diğer konuklar ise Kürtler ve PKK’nın birbirinden ayrılması gerektiğini söyleyerek, 22 çeşit etnik köken bulunan Düzce’de halkların kardeşçe yaşadığı, bu sürecin iyi anlatılması gerektiğini savundular.
Grup Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez kapanış konuşmasında hazırlayacakları raporu hükümete suncaklarını söyleyerek, talep olması halinde Düzce’ye bir kez daha gelebileceklerini belirtti.
Hakyemez, “ Biz aracıyız. Halkın endişelerini dinleyip hükümete sunacağız. Bu sorunları konuşamadığımız için bunları yaşadık. Sürecin sonunda bölünme gibi bir tehlike olduğunu düşünseydik bugün burada olmazdık. Bu sürecin başlaması devletin acziyetini göstermez. 30 yıllık sorun 30 günde çözülür mü o da başka tartışılacak mesele. STK’lar ile iletişime geçip önerilerinizi dinlemek için tekrar gelebiliriz.” Dedi. 

Haber: H. İŞCAN