Düzce’nin şehirleşmesindeki görüntü kirliliğine ilişkin sivil toplum kuruluşlarının kapısını çaldık. Düzce'yi Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Cemal Aksan ve Düzce Kalkınma ve Tanıtma Vakfı Başkanı Yusuf Taşhan, topu yürütme organına attı. Sivil toplum kurumlarının üzerine düşeni yaptığını savunan Taşhan ve Aksan, yeteri kadar dikkate alınmadıklarından yakındı.

 

 

 

STK’LAR ZOR DURUMDALAR


Düzce'yi Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Cemal Aksan, başlattıkları birçok projede yalnız kaldıklarını ya da dile getirdikleri için günah keçisi ilan edildiklerini söyledi. Aksan, Düzce adına alınan kararlarda halkın ve sivil toplum kuruluşlarının görüşünün alınmamasını eleştirdi.


Aksan, “Yürütmede yer alan insanlar, vatandaşın isteklerini pek sormuyorlar. Bir karar aldıklarında 'yaptım, oldu' zihniyeti ile gidiyorlar. Bunun aksine halkın yereline inmeli. Sorunları ortaya çıkartıyoruz, belki çözülmesi ile alakalı projeler de sunuyoruz fakat halkın fikrine pek sağduyu gösterilmiyor. STK’lar zor durumdalar. Görev olarak halkın temsilcisiyiz. Biz eleştiriyi direkt belediye valilik ya da siyasilere yapıyoruz. Pek çok STK da bu diyaloğun bozulmaması için açıklama yapmaktan kaçınıyor.” dedi.


DÜZCE’YE DÜZCELİLER SAHİP ÇIKMALI


Düzce’nin güzel bir şehre dönüşmesi için öncelikle yol haritası çizilmesi gerektiğini savunan Aksan, birlik ve beraberliğin önemine de dikkat çekti.


Aksan, “Öncelikle yol haritası çizilmeli, bir fikir birliktelik ve amaç olmalı. Yöneticisinden STK’sına halkına kadar herkesin bir amacı olmalı. Sadece kentin çehresini geliştirmesi için bir komisyon kurulmalı. Bu komisyon konusunda uzman kişilerden oluşması, yaptığı raporlarda yöneticiler tarafından kale alınması gerekiyor. Biz Düzceliler sahip çıkmadıktan sonra atanmışlar burada 2-3 yıl görev yapıp gider, çok da sahip çıkmaz. A görüşü, B görüşünü bir kenara bırakıp Düzce’nin çıkarları doğrultusunda idealinde yol almalıyız.” diye konuştu.

 


Sivil toplum kuruluşu olarak üzerine düşeni yaptıklarını öne süren Aksan, yürütme organlarının yapılan eleştirileri yıkıcı değil, yapıcı olarak dikkate alması gerektiğini belirtti.


Aksan, “Biz Düzce'yi Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği olarak üzerimize düşen her şeyi yaptığımızı düşünüyorum. Bundan sonra da yapacağımızın sözünü veriyorum. Yürütme organlarının bizim getirdiğimiz eleştirileri yapıcı olarak algılamalarının daha doğru olacağını inanıyorum. Atanmış seçilmiş ve halk nasıl uyumlu olursa sonuca daha iyi gider. Şuanda bir eksiklik var.” şeklinde konuştu.


İDARELER SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINI TANIMIYOR


Düzce Kalkınma ve Tanıtma Vakfı ve aynı zamanda Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Yusuf Taşhan ise Düzce’nin il statüsüne kavuşamadığını savundu ve bunun sorumlusu olarak hem siyasileri hem de sivil toplum kuruluşlarını gösterdi.


Taşhan, “Kurumlar ve idareciler tarafından dikkate alınmıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının birçoğu kurumlar tarafından kurulsa da sadece ismi oluyor. Faaliyetleri bakımından aralarına istişare, gelecek projeleri paylaşma olmuyor. İdareler sivil toplum kuruluşlarını tanımıyor. Sivil toplum kuruluşları da kendilerini müdafaa etmiyor. “dedi.


Taşhan, sivil toplum kuruluşlarından oluşan Kent Konseyi’nin de işlevini yerine getirmediğini belirtti. Düzce’deki görsel kirliğinin önüne geçilmesi için örnek proje üretilmesi gerektiğini belirten Taşhan, bunu yapacak olan birinci merciinin de belediyeler olduğunu söyledi.


Taşhan, “Bakın belediyelerin sınırındaki yol boyunca binalar yıkık dökük, araçlar çürümüş, enkazlar… Biz E-5’in yeni sanayiden Soğancı’ya kadar olan kısmına ağaç diktik, kirlilik görünmesin diye.” İfadelerini kullandı.

TABİİ PROJE ÜRETİYORUZ


Taşhan, Düzce’deki çarpık yapılaşma ve görsel kirlilikle ilgili proje üretmeseler de genel olarak projeler hazırladıklarını ancak dikkate alınmadığını ifade etti.

 

 

Taşhan, “Tabii proje üretiyoruz. Basınla paylaşmıyoruz ama kurumlarla paylaşıyoruz. Kurumların dinlemede sıkıntısı yok, ama icraat konusunda hedefe ulaşamıyoruz. Düzce için güzeel bir gelecek göremiyorum. Bizim 5 yıl sonrasına odaklanmamız lazım. Düzce’nin planı hala oturmuş değil.” diye konuştu.

 

Haber: S. Kaşkır