Düzce Kırım Türkleri Derneği yönetimi, geçtiğimiz günlerde Romanya’ya bir ziyaret gerçekleştirdi.
Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği (TURKSİD) Romanya Temsilciliği'nin açılışı dolayısıyla kente davet edilen Düzce’de yaşayan Kırım Türkleri, Dernek Başkanı Osman Kesen öncülüğünde törene katılım gösterdi. Romanya’nın Köstence şehrindeki TURKSİD Temsilciliğinin açılışına, Düzce’den 10 dernek üyesi olmak üzere Türkiye’den toplam  150 kişi katıldı.
Köstence’deki açılışa Romanya’nın Kırım Tatar Halkının Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna’nın Romanya Büyükelçisi Oleksandr Bankov da katıldı.


İki ilişkiler her geçen gün gelişiyor
TURKSİD Başkanı Ertan Baştuhan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Romanya arasındaki 130 yıllık diplomatik ilişkilerini de hatırlatarak, “Romanya devleti ile ülkemiz arasında her geçen gün daha da gelişen ticari iş birliğinden ötürü TURKSİD olarak büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Türkiye ve Romanya arasındaki ikili ilişkilerin istikrarı ve gelişimi her iki ülkenin de menfaatine hizmet etmektedir.” dedi.
“Romanya’da 15 bin kayıtlı Türk firması var”


 Türkiye ve Romanya arasında 7 milyar dolara yaklaşan yatırım sermayesi olduğunu belirten Baştuhan, Romanya’da 15 bin kayıtlı Türk firması olduğunu söyleyerek “Romanya bölgedeki Türk yatırımları için bir üst haline gelmiştir.” dedi.
Tatar Milli Günü programı da katıldılar
Öte yandan Düzce Kırım Türkleri Derneği yönetimi Mehmet Niyazi Kültür Derneği tarafından düzenlenen Tatar Milli Günü programı da katılım gösterdi. Bu kapsamda Romanya tatarlarının milli şairi olan Kırım Tatarı Halk Şairi Mehmet Niyazi, Mecidiye kasabasındaki eski Müslüman Mezarlığında kabri başında anıldı.  Mehmet Niyazi’nin Kabrinin başında anılmasının ardından Mecidiye’de bulunan Mehmet Niyazi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün büstünün önüne Kırım Tatar Milli Meclisi, Türkiye’nin Bükreş Büyük Elçisi Kırım Derneği Genel Sekreteri, Emek Kırım Vakfı TURSİD, Kırım Gelişim Vakfı, Kırım Tatar dernek temsilcileri tarafından çelenk koyuldu.


Ardından anma günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikleri izleyen Düzce’de yaşayan Kırım Türkleri,  güzel hatıralarla Romanya’dan yurda dönüş yaptı.