Şehir içinde ya da kısa mesafelerde emniyet kemeri takmak gerekmez diye bilinen kuralın yanlış olduğu konusunda uyarı yapan emniyet “50 kilometre hızla kafa kafaya çarpışmada sürücünün karşılaştığı kuvvet yaklaşık 4 tondur. Ölümlü kazaların yüzde 35'i şehir içinde ve günlük güzergahlar üzerinde meydana geliyor. Emniyet kemeri kullanımı, kaza ile ölümleri yüzde 45, ağır yaralanmaları ise yüzde 50 oranında azaltır” şeklinde uyarılarda bulundu.

“Arkada oturanların emniyet kemeri takmasına gerek yok” diye bilinen kuralın yanlış olduğunu ifade eden emniyet yetkilileri “Kaza anında yolcular, aynı hızla bir yere çarpana kadar ilerlemeye devam eder. Bu yüzden arkada oturanların da emniyet kemerlerini takmaları gerekir.” Şeklinde uyarıyor.

“Lastik havaları düşük olursa araç yola daha iyi tutunur” diye halk arasında doğru bilinen b,r yanlış olduğunu belirten emniyet yetkilileri, “Lastik havalarının, aracın fabrika değerinin altında olmaması gerekir. Çünkü hava basıncı düşük lastiğin tabanı yere yayılarak daha iyi tutunma sağlamaz. Aksine tabanın ortası yukarı kalkar ve yol ile teması kesilir. Havası düşük lastiklerin yalnız omuz kısımları yere basar. Lastik hava basıncı düşükken kayma çok daha düşük hızlarda başlar, fren mesafesi uzar, direksiyon hareketlerine daha geç cevap alınır.” Diye uyarılarda bulunuyorlar.

Haber; C. ÜSTÜNER