İlin ekonomisine yön veren Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın başkanlığına talip olup 7 ay önce gerçekleşen seçim sonucunda koltuğa oturmaya hak kazanan Tuncay Şahin ilk özel röportajını Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’e verdi.

Bir çok önemli çalışmaya imza atıldı

Devletle özel sektör arasında köprü vazifesi gören Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'nın daha iyi noktalara taşınması hedefiyle bayrağı devralan Şahin, henüz 1 yılı bile geride bırakmadan oda olarak bir çok önemli çalışmaya imza attıklarını anlattı. İlk olarak odadaki eksiklikleri gidermek ve verimi arttırmak için işe koyulan Şahin, Düzce Üniversitesi’nden de akademik destek aldı.

SWOT Analizi yönetimine başvurdu

Düzce TSO’nun işlevsel durumunu olumlu ve olumsuz yönleri ile ortaya çıkarmak için SWOT Analizi yönetimine başvuran Başkan Şahin, her 2 ayda bir bu analizi yaptırmaya devam ederek, iyileşme sürecini yakından gözlemliyor.

Oda binasının 2. katını baştan aşağıya yeniledi

Üyelerin resmi işlemleri için başvurduğu oda binasının 2. katını baştan aşağıya yenileyerek daha ferah ve kullanışlı bir hale getiren Şahin ve yönetimi, aldıkları olumlu geri dönüşlerden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Güven ortamı yeniden tesis edildi

7 aylık dönemde sadece odaya odaklanmayan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Düzce iş dünyasında geçmiş dönemlerde baş gösteren küskünlüğü ortadan kaldırmayı öncelikli hedef olarak belirledi. Bunun için ilk olarak sanayicilerle bir yemek organizasyonunda bir araya gelerek tanışan yeni yönetim, gerçekleştirdikleri üye ziyaretleri ile de hem sıkıntı ve taleplere kulak verdi hem de güven ortamının yeniden tesis edilmesini sağladı.

Birlik ve beraberlik olmazsa olmazımız!”

Röportaj boyunca sık sık “Birlik ve beraberlik olmazsa olmazımız!” diyerek her kesimin Düzce menfaatleri için el ele vermesi gerektiği üzerinde duran Oda Başkanı Şahin, birlik olduktan sonra çözülemeyecek hiçbir sorun ve aşılamayacak hiçbir engelin olmadığını vurguladı.



Hızlı Tren Projesi’ni bölgesele çevirdik”

Röportaja ilk olarak Düzce TSO olarak şehre kazandırılması için önemli girişimlerde bulundukları Hızlı Tren Projesi ve geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Hızlı Tren Çalıştayı hakkında bilgiler vererek başlayan Şahin, bu projenin artık sadece Düzce’yi değil, bölgeyi ilgilendiren bir proje hale geldiğini vurguladı. Şahin, “Üniversite sanayi iş birliğine inandığımız için bir de baktık hazır bir projemiz var. Hızlı Tren Projesi ile ben 3 yıldır ilgileniyorum. Düzce projesinden çıkartıp bölgesel proje yapma fikri oluştu arkadaşlarımızda. Sonra Gebze Ticaret Sanayi Odası’na gittik Gezbe Teknik Üniversite hocaları ve OSB Başkanlarına sunumlarımızı yaptık. Hepimizin sunumlarda ayrı ayrı dalları vardı. Daha sonra Bolu’da yaptık, İzmit’te yaptık. Zonguldak, Kastamonu, Bartın, Gerede, Çaycuma, Gevrek, Akçakoca, Düzce, Bursa ve Safranbolu 12 oda başkanı olmak üzere biz bu projeyi bölgesele çevirdik.” dedi.

Çok iyi bir yere geldi”

Hızlı Tren Projesi’nin Düzce’den geçmesi konusunda Düzce Üniversitesi’nin önemli çalışmalara imza attığını ve bunu çalıştayla taçlandırdığını aktaran Şahin, “Projemiz son zamanda büyük ses getirdi. Çok güzel çalıştayımız oldu. Ben buradan Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Bölümü Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar’a çok teşekkür ediyorum. Misafirlerimizi ağırladılar. Oda başkanlarımızın tamamı geldi. Sayın Valimin de çok emeği var. Projenin bölgesel olmasıyla ilgili tek tek valilerle irtibata geçti. Proje çok iyi bir yere geldi. Birkaç hedefimiz kaldı. İnşallah bunu özelleştirme kapsamına aldırabilirsek iyi olur.

Umutluyuz çünkü artık herkes projemizin ucundan tutuyor”

Düzce Milletvekilleri Fahri Çakır, Ayşe Keşir ve Ümit Yılmaz’ın hızlı tren çalışmalarına duyarsız kalmadığını aktaran Şahin, “Onlar da gerekli girişimlerde bulunarak katkı sağladı. Ben bu projeyi TOBB Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’na da ilettim. Çünkü nüfusun yüzde 37’si burada yaşıyor. Paranın da yüzde 67’si bu bölgede yaşıyor. Gerçekten Düzce’yi ve bölgemizin tamamını değiştirebilecek bir proje. Biz umutluyuz, umutlandık. Çünkü artık herkes projemizin ucundan tutuyor. Projeyi bakanlık da biliyor, alt yapı bürokratları bakan yardımcıları hepsi konuya dahil. Onlarda bir değerlendirme yapacaklar. Muhtemelen 3.’üncü havalimanından gelen yol var Akyazı Sapağı’na kadar 2’inci bir otoban yolu var. Bizim güzergâhımız da o yönde. Bütün alt yapı ve teknik olarak biz her şeyi hazırladık.

Düzce TSO bu projeye sahip çıkıyor”

“Oda projeyi sahiplendi sahip çıkıyor.” diyen Düzce TSO Başkanı Şahin, “Bu çok emek sarf edilmiş bir proje. İnce detaylarına kadar hesaplanmış bir proje. Bu projeye öncülük edenlerden birisi Japonya’da ilk hızlı treni yapan kişinin oğlu. Hiçbir maddi kaynak beklemeden kaç senedir gidip geliyorlar. Biz sadece kendi imkanlarımızla misafir ediyoruz.” dedi.

TSO olarak önyargıları kırdık”

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın halkla bütünleşmesi için çalıştıklarını belirten Şahin, makam odası kapısının hiçbir zaman kapanmadığını anlattı. “İnsanlarda önyargı vardı.” diyen Şahin, şöyle devam etti: “Biz bunu TSO olarak kırdık. Kapılarımızı, gönlümüzü açtık. Bize gelmeyene biz gidiyoruz. “Söz Üyelerin” diye bir projemiz daha var bizim. Gerçekten başta sayın valimiz olmak üzere bütün bürokratların tamamı birlik ve beraberlik içerisindeyiz. En ufak problemimiz yok. Buna Belediye Başkanımız Dursun Ay da dahil.”

Düzce’de konkordato çeken firma yok”

Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların Düzce’ye yansımasını değerlendiren Oda Başkanı Şahin, şu ifadeleri kullandı:

“Düzce’de ufak tefek sıkıntılar olsa da onları aşacak projelerimiz hazır. Çalıştığımız bir sürü projemiz var. Bu sıkıntıdan çıkan ilk şehir, inşallah Türkiye’de biz olacağız. Biz sanayicilerimize gidip tek tek konuşup “İşçi çıkarmayın” diye konuştuk. Onlar da sağ olsunlar dinledi. Şuan Düzce’de konkordato çeken bir firma yok. Biz iletişimimizi de kurduk esnafımızla sanayicimizle. Nefes kredisi adı altında 6 ay önce ne kadar imkanımız varsa devletimize seferber ettik. Onlar da ihtiyaç olanlar doğrultusunda kullanıyor. Kullanan çok da sanayici var. Biz Düzce olarak üreteceğiz, ihracat yapacağız. Çünkü biz sadece burayla kalmadık. Alman odalarının da üyesiyiz. Genel sekreteriyle konuşuyoruz. Firmalarımızı gönderiyoruz.”

Önce eğitim ondan sonra iş garantili proje”

Sektörel bazda yürüttükleri çalışmalardan da bahseden Şahin, “Gipürde kümelenme yaptık. 25 bin dolarlık bir projemiz var. Ağaçlanmada da ciddi projemiz var kümelenme anlamında. Şimdi metal ve makinada yapıyoruz. Bunları yaparken de alt yapısını eğitimle doldurmamız lazım. İŞ-KUR, Düzce TSO ve üniversite beraber çalışıyoruz. Yeni bir proje yaptık. Çilimli’de 100 kişi Çise Giyim Sanayi’de işe başlattık. Önce eğitim ondan sonra iş garantili.” şeklinde konuştu.

İş dünyası ve mesleki eğitim arasında iş birliğini güçlendirecek

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan “Makine İmalat Sanayiinde Yeterliliklerin ve İşbirliklerinin Geliştirilmesi Projesi”nin Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından destek almaya hak kazandığını da anımsatan Şahin, projenin Düzce’de imalat sanayii sektöründe iş dünyası ve mesleki eğitim arasında iş birliğinin güçlendirilmesi yönünde atılmış olan önemli bir adım olacağını aktardı.

OSB’lerde son durum

Düzce’de ilçelere kurulacaklarla birlikte sayısı 5’e yükselecek organize sanayi bölgelerinde devam eden çalışmaları da aktaran Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, şöyle konuştu:

“Akçakoca’daki ihtisas OSB olduğu için o sadece metal üzerine. Bizim diğer OSB’ler gibi karma değil. Gümüşova’da 4.0 sistemine göre Türkiye’de ilk defa bir fabrika kurulacak. Çok yakın zamanda kazma vuracaklar. Ayrıca yine Gaziantep’te fabrikaları olan bir firmaya 170 dönüm yer verildi. Onlar da çalışmalarına başladı.”

Bağlantı yolumuz açılırsa 1’inci OSB’yi kimse tutamaz”

Çilimli OSB’de 5-6 firmaya yer verdik. Yapılacak arabanın yan sanayisini oraya getirmeyi düşünüyorduk. Onun için 15-20 firma şuanda bekliyor. OSB’lerimizde seçici davranıyoruz. 1’inci OSB doldu. Çok da yatırım yapmak isteyen var. Bağlantı yolumuz açılırsa 1’inci OSB’yi kimse tutamaz.”

Biz aile şirketlerini ne yazık ki profesyonelleştiremiyoruz”

Meslek liselerine başvuru oranının düştüğüne işaret eden Şahin, ayrıca ailelerin artık çocuklarını çıraklık eğitimine de yollamadığını açıkladı. Şahin, “Çıraklık eğitimi görecek öğrencilerin aldıkları diplomalarının bir karşılığı olması lazım. Biz bunları rapor halinde bildirdik. TOBB gereken bakanlıklara yönlendiriyor. Bizim bilime inanmamız lazım. Düzce Üniversite denilince insanın aklına tıp fakültesi geliyor. Kaç tane fakülte var. Şimdi dünyadai Amerika’da Yapay Zeka Üniversitesi kuruyorlar. Rutinden uzak. Biz aile şirketlerini ne yazık ki profesyonelleştiremiyoruz.” şeklinde konuştu.



Sanayi Platformu” yeniden başlayacak

Önceki yıllarda yapılan bürokrat ve siyasilerle iş dünyasını buluşturan “Sanayi Platformu”nun yeniden başlayacağını da açıklayan Şahin, “Sanayi Platformu’nu en kısa zamanda yapacağız. Türkiye’nin bir takım sıkıntıları vardı. Burada sanayinin ciddi şekilde günlük talebi var. Kredi Garanti Fonu Şubesi, TSE Temsilciliği istiyor. Hepsinin müracaatlarını yaptık. Ama bunlar süreç alıyor. Şimdi sanayinin yapacağı tek şey var ihracat yapmak.”

Düzce’de olmayan bir bina yapacağız”

Hastane Caddesi üzerinde bulunan TSO’ya ait arsaya yapılacak olan yeni hizmet binasının projesini Düzce Manşet Gazetesi ile paylaşan Şahin, “Düzce’de olmayan bir bina yapacağız.” dedi.

Bakanlıktan gelen yazı doğrultusunda son aylarda oda kaynaklarının esnafa verilen nefes kredisine aktarıldığını anımsatan Şahin, yeni binanın inşaatına başlamak için bakanlık onayını beklediklerini aktardı. Şahin, şöyle konuştu: “TOBB dahil tüm yerlerdeki yatırımları durdurdular. Muhtemelen nisanda açılacağı söyleniyor. Biz yılbaşına kadar temel atacaktık. Sebebi de, Rıfat beyin Düzce’ye yaptırdığı ilköğretim okulu var. Hem onun açılışını yapıp hem de binaya temel atacaktık. Bakanlıktan onayı açarlarsa biz hemen başlayacağız. 24 ayda bitireceğiz. 5500 m2 garaj olacak. Bir tarafına İŞ-KUR olacak. Bir tarafına MARKA ve KOSGEB’i alacağız. Proje bölümlerini kuracağız.”

Düzce TSO’nun gelirleri neler?

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın gelirlerini de açıklayan Oda Başkanı Tuncay Şahin, “Kapasite raporlarından ve üye aidatlarından ücret alıyor. Aynı zamanda şirketlerin yıllık sermayesi ve ödedikleri vergilere göre gelirler var. Bizim yıllık bütçemiz 3 milyon TL’yi geçmez. Tabii bunun yüzde 40’ına yakını personel gideri. Bir de kira gelirimiz var. Başka bir gelirimiz yok.” dedi.

Başlayacağımız hiçbir şeyi söylemiyoruz, yapmıyoruz”

Son olarak “Düzce’nin kronikleşmiş 2-3 problemi var.” diyen Şahin, “Bir tanesi eski sanayi sitesi. Diğeri OSB’lerle ilgili. Bunların hepsini Sayın Valim açıklayacak. 10-15 güne ciddi projelerle çıkacağız. Bunları Düzceli halkı görünce rahatlayacak. Biz bunu yapıyoruz dedik, başlayacağız. İddiamız bu. Başlayacağımız hiçbir şeyi söylemiyoruz, yapmıyoruz.”