Türkiye'de her yıl 4 milyon tona yakın karpuz üretimi yapıldığı belirtilirken, bunun yüzde 40'ının Çukurova yöresinden karşılandığı kaydedildi. Geçen yıl yörede başta karpuz olmak üzere ekimi yapılan birçok meyvenin üreticisine para kazandırmasının ardından, bu yıl karpuz ekim alanlarında gözle görülür bir artış oldu ancak, bu sezon da beklenen talep görülmedi.

Yaz sezonunun yağışlı ve düşük sıcaklıklarla başlaması nedeniyle karpuza talebin azaldığını anlatan ilgililer, şunları kaydetti: ''Havaların soğuk gitmesinden dolayı karpuz tüketimi de olmuyor. Karpuz üreticisi ürününü maliyetinin altında satmaya çalışıyor. Karpuz tüketene deva üretene bela oldu. Tarlada fiyatı 10 kuruşa kadar düşmüş durumda. Geçen yıl da istikrarlı bir tablo çizmemesine rağmen, üretici sezona iyi bir başlangıç yapmıştı. Böyle giderse karpuz tarlada bırakılacak, hayvanlara yem olacak.'' İfadeleri kullanıldı.

Karpuz üreticisinin havaların ısınmasını beklediğini belirten yetkililer, ''Karpuz üreticisinin umudu havaların sıcak gitmesi. Çünkü karpuz yaz yiyeceğidir. Havalar ne kadar sıcak olursa o kadar tüketimi artar. Bu da fiyata yansır'' diye konuştu.

Ayrıca şu anda tarla fiyatlarının üreticiyi oldukça zora soktuğu, üreticinin maliyetlerini karşılaması için karpuzun tarlada en az 40 kuruşa satılması gerektiği bildirildi.

Haber; R. BAL