2004-2007 yılları arasında Düzce İl Jandarma Alay Komutanlığı görevinde bulunan ve başarılı operasyonlara imza atan emekli Kıdemli Albay Recep Gençoğlu, 5 yıl önce hakkında açılan ve bir süre tutuklu kaldığı davadan beraat etti. Mahkeme suç oluşmadığı gerekçesiyle temyiz yolu açık olmak üzere verdiği beraat kararının yanı sıra 3 yıl önce emekli olan Albay Gençoğlu hakkında soruşturmayı yürüten savcılar ile diğer kamu görevlilerine yönelik de suç duyurusu kararı aldı. Buna göre; Cumhuriyet Savcıları Osman Şanal ve Taner Aksakal ile davada adı geçen diğer kamu görevlileri hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'na suç duyurusunda bulunulacak. Öte yandan Emekli Albay Gençoğlu da yargıya başvurmaya hazırlanıyor. Hakkındaki tüm suçlamalardan mahkeme kararı ile aklanan Gençoğlu'nun, yaklaşık 4.5 ay tutukluluk süreci yaşaması ve haksız suçlamalar nedeniyle yaşadığı sıkıntılar gerekçesiyle dava açmayı planladığı öğrenildi.

 

İntikam yolumuzu açın

 

Albay Recep Gençoğlu, karar açıklanmadan önce yaptığı savunmasındaki son sözlerinde yargı yoluyla hak aramak için mahkeme üyelerine "İntikamımızı hukuki olarak almamıza yardımcı olun" şeklinde seslendi. Gençoğlu şöyle konuştu: "Bizim, intikamımızı hukuki olarak almamıza yardımcı olun. Bizi içimizde öç alma duygusuyla yaşamaya mahkûm etmeyin. Ailemizin ve sevenlerimizin bizim için döktükleri gözyaşının bedelinin, üç beş kuruş tazminatla geçiştirilemeyeceğini gösterin. Bu tezgâhı kuranları ve arkasındakileri, yol verenleri, göz yumanları gösterin, işaret edin. İntikam yolumuzu açın. Ciğerlerimdeki son nefesin, bu bedenden çıkmasına kadar 'intikam...intikam' diye bağırmasına engel olun."

 

Dava süreci

 

Düzce'den sonra yaklaşık 2 yıl görev yaptığı Erzincan Alay Komutanlığı sırasındaki bir çalışma gerekçe gösterilerek Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın talimatı üzerine son görev yeri Eskişehir'de 27 Ocak 2010 tarihinde gözaltına alınan Gençoğlu, 31 Ocak 2010'da götürüldüğü Erzurum'da mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Bir kaç gün sonra ise savcının yaptığı itiraz üzerine tutuklanmasına karar verilmişti. Tarihler 17 Haziran 2010'u gösterdiğinde bu kez yargıtay, Albay Recep Gençoğlu'nun da aralarında bulunduğu Erzurum'daki davada tutuklu yargılanan sanıkları tahliye etti.

 

Kıdemli Albay Recep Gençoğlu yaklaşık 4.5 aylık tutukluluk döneminin ardından özgürlüğüne kavuşmuş olurken dava süreci 6 yıldır devam ediyordu. Geçtiğimiz günlerde görülen son duruşmada Yargıtay 11. Ceza Dairesi, CHP Milletvekili İlhan Cihaner, dönemin 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk ile Erzincan İl Jandarma Komutanı emekli kıdemli Albay Recep Gençoğlu başta olmak üzere tüm sanıklar hakkında beraat kararı verirken, soruşturmayı yürüten savcılar, diğer yargı mensupları ve kamu görevlileri hakkında HSYK'ya suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

haber;c.üstüner