Türban tartışmaları rektörler, öğrenciler ve siyaset ekseninde dönerken, konu hakkında en farklı yorum 22’nci dönem milletvekili Turhan Çömez’den geldi. Çömez Öncü ekranlarında yayınlanan “Kent Ve Yaşam” programında sadece bir kesimin sorunları üzerine eğilerek özgürlükleri tanımlamanın diğer kesimlerin kırgınlığına neden olacağını söyledi.

Öncü ekranlarında Mimar Osman Güdü’nün hazırlayıp sunduğu “Kent ve Yaşam” programına katılan 22’nci dönem milletvekili Turhan Çömez türban konusu hakkında farklı açıklamalarda bulundu.

Turhan Çömez’in  yorumları, İran’da uzun süre yaşayan ve İran İslam Devrimi’nin kuruluş aşamasında yaşananları telefon bağlantısı ile anlatan Meltem Vural’ın anlattıkları üzerinde şekillendi.

Vural, İslam devrimi’nin ilk aşamalarında İranlı modern kadınların Humeyni’nin şeriatı getireceğini düşünmediğini,  sıradan iran vatandaşlarının özgürlük beklentisi içinde dini lideri heyecanla karşıladığını anlattı. Zaman içinde yaşananların bugünkü İran’ı oluşturduğunu ifade eden Vural, Türkiye’de türban konusunda yaşanan gelişmeleri endişeyle karşıladığını dile getirdi.

Vural’ın açıklamalarının ardından Türkiye’nin İran olmayacağına dair inancını dile getiren Mimar Osman Güdü’ye, türban konusunda görüşlerini anlatan Turhan Çömez, türbanın yasaklanmasının üniversite çağındaki genç kızları, kendilerine destek veren cemaat ve vakıflara borçlu kılması ve devlete kırgınlık duymaları tehlikesini dile getirerek türban yasağının kalkmasına karşı olmadığını ifade etti.

Öte yandan türban takan öğrencilere özgürlük diye anayasal düzenleme yapılmasının yanlış olduğunu dile getiren Çömez,  Türkiye’de Alevilerin ve diğer grupların da  çözülmemiş sorunları olduğunu, bir kesime özgürlük veriyorum diye diğerlerini göz ardı etmenin devlet ve hükümetin tarafsızlığını yitirmesine neden olacağını söyledi.

Sorunun diğer bir boyutunun da sivil anayasa çalışmaları bir yandan yürürken tüm özgürlükler ile ilgili konuların topyekün alınmaması olduğunu belirten Çömez, bu maddenin apar topar ayrı olarak ele alınmasını eleştirdi. Turhan Çömez sivil anayasanın ABD ve AB’de görüşülmesine rağmen Türkiye’de yeterince konuşulamadığını da söyledi.