Düzce Valiliği tarafından Kayseri Hava İkmal Komutanlığı'ndan alınarak 29 Ocak 2009 tarihinde Akçakoca sahiline getirilen tarihi C47 tipi nakliye uçağı, Akçakoca Paşalar Köyü sahiline yaklaşık 2,5 kilometre açıkta 27.2 metre derinlikte denize batırıldı.


Tarihi uçağın, denize batırılması için düzenlenen programa, Düzce Valisi Bülent Kılınç, Akçakoca Kaymakamı Savaş Tuncer, Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Trakya Üretim Müdürü Süleyman Çalık, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkan Yardımcısı Şahin Özen, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Genel Sekreteri Oğuz Aydın, protokol üyeleri ile Talimhane ve Doğa Aktiviteleri Merkezi üyesi olan dalış sporcuları katıldı.

Uçak ilk Akçakoca'ya getirilerek kurulduğu Akçakoca Çuhalı Plajı'ndan, Ereğli Demir Çelik Fabrikalarına ait römorkla, batırılmak üzere Akçakoca Paşalar Köyü sahilinin yaklaşık 2,5 km açığına götürüldü. Burada uçak, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na ait Mehmetçik II gemisi ve programa katılanları taşıyan tekneler ile birlikte kemençe eşliğinde 27,2 metrede denize batırıldı.

Uçağın batırıldığı esnada, bağlı şamandıranın kopması ile tam olarak yeri ilk etapta saptanamadı. Batık uçağa ilk dalışı iki uzman dalgıç eşliğinde gerçekleştiren Vali Bülent Kılınç, daldıktan 15 dakika sonra elinde uçağa ait bir parça ile çıktı. Dalışın ardından Kılınç, denizden çıkardığı uçağa ait bir parça, bir salyangoz ve naylon poşeti gazetecilere gösterdi.

"Çok güzel bir dalış mekanı."

Uçağın batırılması konusunda da Kılınç, yetkililere ve çalışanlara teşekkür ederek, dalışın çok iyi geçtiğini söyledi ve ''Herkese teşekkür ediyorum çok iyi bir dalıştı. Görüş mesafesi, benim umduğumdan çok daha iyi. Ben Karadeniz'de böyle bir görüş mesafesi beklemiyorum. 30 metrede baya güzel bir görüntü var. Çok güzel bir dalış mekanı olarak düşünüyorum.'' dedi.

"Spor destekleniyor."

TSSF Başkan yardımcısı Şahin Özen ise yaptığı açıklamada, dalış sporunun giderek geliştiğine dikkat çekerek, ''Kimseye tropik denizlerdeki gibi balıklar gösteremeyiz. Ama bu tür oluşumlarla dalış turizmi ve sporu destekleniyor. Ege' ve Akdeniz ile birlikte Karadenizde ki de bu oluşumları destekliyoruz. Bunlara öncülük eden herkese teşekkür ediyoruz. TSSF olarak dalış turizminin gelişmesi ile eğitmenlerin artması yönünde çalışma yapıyoruz. Bu tür tarihi batıklar ile dalış turizmi canlanıyor.'' ifadelerini kullandı.