Enkazlar arasında öğrendim

9 Aralık 1999 tarihinde "Türkiye'nin 81. il" olarak ilan edilen Düzce'nin o dönem belediye başkanlığı koltuğunda oturan Ruhi Kurnaz, o gün yaşadıklarını ve duygularını paylaştı. Enkazlar, yıkıntılar, toz ve duman içerisinde oradan oraya koştururken dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kendisini aradığını ve tebrik ettiğini belirten Kurnaz, "Sayın Demirel 'Geçmiş olsun. Şimdi il olma kararınızın altına imzamı attım. Hayırlı olsun' dedi. Ben de kendisine 'Ellerinizden öpüyorum' diyerek teşekkür ettim. Ertesi gün Bolu'nun ilçesi olan Düzce'nin il olduğu tüm Türkiye'ye açıklandı." dedi.

Harabe içerisindeyken hayalimiz gerçek olduk

Düzce olarak yıllarca il olmak için mücadele etmelerine karşılık 2 depremle yıkıldıktan sonra bu statüye kavuşmanın zorluklarından bahseden Kurnaz, "Biz yıllarca il olmak istedik ama harabe içerisindeyken bu isteğimiz gerçekleşti. O günlerde sevinemedik, sevinemezdik de... Öyle bir lüksümüz olamazdı. Vatandaş depremin acısını yaşıyor, ağlıyor. Canının-malının derdine düşmüş... Mutluluğu nasıl yaşayabiliriz? Mutluluk birlikte yaşanırsa güzel. Onlar acı içerisindeyken ne yüzünde ne gözünde sevinç olmuyor." diyerek o günkü yaşadığı duygu karmaşasını anlattı.

Fikret Güven'in Düzce'ye gelişi bir milat oldu

1994-2004 yılları arasında Düzce'de 10 yılk süreyle belediye başkanlığı yapan ve şuan Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin şirketi BELKO'da genel müdür olan Ruhi Kurnaz, il olduktan sonra Düzce'nin nasıl toparlanmaya başladığını da aktardı. İlk Vali Fikret Güven'in Düzce için büyük bir şans olduğunun altını çizen Kurnaz, "Fikret Bey'in Düzce'ye gelişi bir milat oldu. Babacanlığı, herkesi kucaklaması Düzce'ye çok şey kattı. Her işe bizden önce koştururdu. Ankara'ya giderken partisine bakmaksızın tüm il başkanlarını yanına alarak başbakanın, bakanların kapısını çalardı. İki büyük depremden çıktıktan sonra toparlanmaya çalışan Düzce'nin içinde bulunduğu vaziyeti sık sık devlet büyüklerine arz eden bir valiydi. O Düzce'de görev yaptığı 4 yıl boyunca hem herkesi kucakladı hem de herkesi kucaklaştırmayı başardı." şeklinde konuştu.

Gerektiği gibi ilgilenilemedi

Düzce'nin yeni il olduğu günlerde ülkenin ekonomik durumunun hiç iç açıcı olmadığını vurgulayan Kurnaz, bu durumun şehrin gelişimini de olumsuz etkilediğinden bahsetti. Ekonomik kriz nedeniyle Düzce'ye gereken maddi desteğin verilemediğini kaydeden Kurnaz, Düzce ile gerektiği gibi ilgilenilemediğini vurguladı.

Her geçişimde Hamit Şerifoğlu'na dua ediyorum

Başkanlığının üzerinden geçen 11 yılın ardından Düzce'nin geldiği şuanki durumu yorumlayan Eski Belediye Başkanı Ruhi Kurnaz, "Ben uzaktan bakan biri olarak her gelişimde Düzce'ye bir hizmet yapıldığını görüyorum. Hem devlet hem de özel yatırımcıların eliyle Düzce gelişiyor. Kervan Kavşağı'ndan her geçişimde örnek bir kavşak yaptığı için Hamit Şerifoğlu'na dua ediyorum." diye konuştu. 

Turizm odaklı gelişmeli

Düzce'de gayretli bir çalışma olduğunun altını çizen Kurnaz, Düzce'nin hangi alanda kentleşmesi gerektiği konusunda da öneri sundu. Kurnaz, içerisinde barındırdığı doğal güzellikler nedeniyle şehrin turizm odaklı gelişmesini isteyen Kurnaz, çoğu insanın Düzce'deki eşsiz güzellikleri görmeye can attığını söyledi.

Düzceli en büyük hatayı eleştirirken yapıyor

Son olarak Düzce halkına 16. yıldönüm dolayısıyla bir mesaj gönderen Kurnaz, "Düzceli en büyük hayatı eleştirirken yapıyor. Eleştirirken dozajı kaçırıyor. Hepimiz Düzceli'yiz. Sevgi ve saygıyı kaybetmememiz gerekiyor. Düzce'de bir çok kültür birbirine karışmış durumda... Düzce'deki bağlılık diğer illerden çok farklı... Bu birlik-beraberlik ve kardeşliği kaybetmeyelim." ifadelerini kullandı.

Haber:C.ÜSTÜNER