Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde düzenlenen "Yeniliğe Yolculuk Buluşması" programına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, TOBB başkan ve yardımcıları, TOGG hissedarları, otomotiv endüstrisi, otomotiv tedarik sanayisi, iş dünyasının temsilcileri, medya temsilcileri ile TOGG çalışanları katıldı. Tanıtımda Düzce'yi temsilen Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin de hazır bulundu. Ancak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olduğu dönemde bu projenin her ayrıntısıyla birebir ilgilenen, şirketin kurulumundan CEO'suna kadar tüm süreçlerde bizzat görüşmelerde bulunan Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü'nün mimarı olduğu yerli otomobilin tanıtımında yer almaması dikkat çekti.


Şahin: Milli heyecana hep birlikte ortak olduk
Programa ilişkin Öncü Haber'e özel değerlendirmelerde bulunan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin, yerli otomobil tanıtımına yoğun ilgi gösterildiğini belirterek, milli heyecana hep birlikte ortak olduklarını vurguladı. 2020 yılında marka lansmanı, 2021 yılında ise ön kayıtların alınacağı yerli otomobile talebin her kesimden çok yoğun olduğuna dikkat çeken Şahin, Türkiye Odaları ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun projenin mimarı olan 65. Hükümet Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü'den övgü dolu sözlerle bahsettiğini aktardı.

"Türkiye'nin 60 yıllık rüyasının gerçeğe dönüşmesine birlikte şahitlik ediyoruz"
Öte yandan Gebze'de yerli otomobilin tanıtıldığı "Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Yeniliğe Yolculuk Buluşması" programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün ülkemiz için tarihi bir güne, Türkiye'nin 60 yıllık rüyasının gerçeğe dönüşmesine hep birlikte şahitlik ediyoruz. Bu iş için 100'ün üzerinde Türk mühendis gecesini gündüzüne kattı. Hayalimiz tasarımcı ve mühendislerimizin emekleriyle yoğrulan, milli teknolojilerle üretilen, dünyaya adımızı duyuracak otomobile sahip olmak. Devrimin hikayesi aynı zamanda bize hayallerimizin nasıl kabusa dönüştürüldüğünün de hikayesi."


"Yerli otomobil fabrikası Bursa Gemlik'te TSK arazisi üzerinde yapılacak"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli otomobil fabrikasının Bursa Gemlik'te TSK arazisi üzerinde yapılacağını belirtti. Erdoğan, şöyle konuştu: "Aracımız sıfır emisyonla çalışarak çevreyi hiç kirletmeyecek. (Yerli otomobil) Kimseden lisans ve icazet almıyor, her türlü teknik özelliği kendimiz belirliyoruz. Oyunun kurallarını artık biz koyuyoruz."

"2022 yılında Türkiye'de tüm şarj altyapımız da hazır olacak"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "2022 yılında Türkiye'de tüm şarj altyapımız da hazır olacak. Yerlilik ve millilikten anlamayanlar var, onlar bizi ilgilendirmez, biz işimize bakacağız. Hiç kimse bu gerçeği perdelemeye çalışmamalı. Sınıfının en geniş iç hacimli, en yüksek performanslı ve en uygun maliyetli aracını inşallah üreteceğiz. Biz küresel bir marka peşindeyiz. Seri üretime geçtiğimizde, Avrupa'nın klasik olmayan, doğuştan elektrikli ilk ve tek SUV modelinin inşallah sahibi olacağız."


"Şahsım adına ilk ön siparişi buradan veriyorum"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "Recep Tayyip Erdoğan olarak, şahsım adına ilk ön siparişi de buradan veriyorum. Milletimizin bu araca sahip olmak için sabırsızlıkla beklediğini biliyorum.Satışa sunulacağı 2022 öncesinde ön satış süreci başlatılabilir.
Üretime geçtikten 3 yıl sonra, binek otomobillerde ülkemizde en yüksek yerlilikte üretilen tek marka yine Türkiye'nin otomobili olacak. Rabb'imin izniyle Türkiye, önümüzdeki dönemin yükselen değeri, attığı adımları takip edilen ülkesi olacaktır."


"Sadece bir araba üretme projesi değil"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en güzide şirketlerinin bir araya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayesinde Türkiye'nin Otomobilini dünyaya tanıttıklarını belirterek, şunları kaydetti: "Her biri birbirinden tecrübeli parlak zihinler burada, Bilişim Vadisi’ndeki Ar-Ge merkezinde bu otomobili geliştiriyorlar. Bu otomobil, tüm fikri ve sınai mülkiyet haklarıyla, mühendislik kararlarıyla Türkiye’nin otomobilidir. Bu otomobilden kazanılan her kuruş, Türkiye’nin kazancıdır. Bu gurur, 82 milyon vatandaşımızın, Türkiye'nin gururudur. Türkiye’nin Otomobili, sadece bir araba üretme projesi de değildir. Türkiye’nin yeni fırsat pencerelerini yakalama hamlesidir."

Hisarcıklıoğlu'ndan Özlü'ye övgüler


Konuşmasını yapmak üzere sahneye çıkan Türkiye Odaları ve Borsalar Birliği Başkanı ve TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu ise yerli otomobil sürecini anlatan slayt gösteri eşliğinde yaptığı konuşmada, yerli otomobil projesinin şirketleşme sürecinde gece-gündüz çalışan dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'ye 'Projenin mimarıdır. Gece-gündüz bu proje için çalışmıştır." diyerek teşekkür etti. Slayt gösterisi sırasında salonda olmasa da projenin mimarı olarak Hisarcıklıoğlu'nun büyük övgülerde bulunduğu Özlü'nün yer aldığı fotoğraflar katılımcılarla paylaşıldı.
HABER:C.ÜSTÜNER