Türkiye'de her 3 kadından birinin maruz kaldığı şiddetin son bulması için sosyal sorumluluk projeleri sürüyor. Bu kapsamda 2 yıldır sürdürülen ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koruma ve Destek Projesi’ ile şiddete çözüm üretilmeye çalışılıyor. Genelde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Avrupa Birliği ile yerelde ise Düzce Nilüfer Kadın Kooperatifi ve Başkent Üniversitesi Kadın Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin işbirliğiyle 4 ilde yürütülen projenin kapanış toplantısı düzenlendi.

Toplantının kapanış toplantısında Düzce Vali Yardımcısı Selda Dural, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeki Yıldırım, Proje Koordinatörü Profesör Doktor Ayşe Akın, Düzce Nilüfer Kadın Kooperatifi Başkanı Selma Demirelli, Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Sebahat Uçar ve katılımcılar yer aldı.

Kadını korumayı amaçlıyoruz

Projeleri hakkında mikrofonumuza özel açıklamalar yapan Proje Koordinatörü Profesör Doktor Ayşe Akın, Türkiye’nin 81 ilindeki kadınların benzer oranda şiddet gördüğünü belirterek, projeyle şiddeti önlemeyi ve kadını korumayı amaçladıklarını söyledi.

Projeyi, kadına yönelik şiddetle mücadelede koruma ve destek projesi olarak tanımlayan Akın, “2 yıldır emek verdiğimiz projemiz, 31 Aralık’ta sona erecek. Bugünkü toplantımızda neler ürettiğimizin ve yaptığımızın sunumunu yaparak kapanışı gerçekleştireceğiz.” dedi.

Güçleri birbirine eklemek amaçlanıyor

Şiddetin son bulmasına yönelik önemsedikleri noktanın çözümü ulaşmak için bir adım daha ilerleyebilmek olduğunu kaydeden Akın, hedeflerini anlattı. “Başlatılan diğer projelerin bitmemesi gerekiyor. Bu hususta yerel yönetimlere ve işbirliği yaptığımız sivil toplum kuruluşlarına çok iş düşüyor. Bu projenin temelinde sivil toplum kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşlarını bir araya getirmek var. Güçlerini birbirine eklemek amaçlanıyor. Düzce’de bütün kurum temsilcileri projeye tüm içtenlikleriyle destek veriyorlar. Biz bugün hangi noktada olduğumuzu görmeye geldik. Proje burada kalmamalıdır. Gelecek yıl bizim proje ekibinin planı, yerel güçlerle iş birliği yaparak belirttiğimiz eylemler hangi ölçülerle yapıldığını göstergelerle izlemektir.”

Eşitlikte 140 ülkede sonlardayız

Kadının maruz kaldığı şiddetin ne gibi durumlarda ortaya çıktığına vurgu yapan Akın, kadına şiddette  Türkiye’nin dünyadaki konuma değinerek sözlerini tamamladı. Akın şöyle onuştu: “Kadının sosyal konumu ne kadar aşağıya doğru bir eğilim gösterirse; kadın eğitimsiz, kadın çalışmıyor, kadın eve mahkum edilmiş bir grupta yer alarak şiddete maruz kalıyor. Kadına verilen değer ne kadar azsa gördüğü şiddette aynı oranda artıyor. Bu proje şiddet görenlere yardım etmeyi öngörüyor. Hâlbuki bunun şiddet görmenin öncesi var. Doğumdan itibaren kadın-erkek eşitliği üzerinde durarak şiddetin önlenmesinin üzerinde durulması gerekiyor. Bu durum Türkiye’de yok. Türkiye kadın-erkek eşitliği arasında 140 ülkede sonlarda yer alıyor. Kadının insan olarak haklarını kullanamıyorsa, kadının konumu orada kötüdür ve şiddet kaçınılmazdır. ‘Kadın 2.sınıf vatandaş muamelesi görüp bu onun fıtratında vardır' gibi bir anlayış doğru değildir.”

Haber: Y.SEVER