İl genel Meclisinin şubat ayı ikinci toplantısına katılan Rektör Prof.Dr.Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Düzce Üniversitesinin kurulduğu günden bu yana neler yapıldığı, sorunlar, yeni projelerle ilgili slayt gösterisi eşliğinde sunum yaptı.
“Düzce için bir onur kaynağı olduğunu düşünüyorum Üniversitemizin. Öğrencilerimizin sayısı 5 bin 500 civarındaydı şimdi 14 bini yakalamak üzereyiz en kısa sürede 20 bin olacağını öngörüyoruz. 2006 yılından 2012 yılına kadar eğitim ve idari alanlar yaklaşık 2 kat, sağlık alanları 3 kat, sosyal ve spor alanları da 4-5 kat arttı. Yeni gelişen üniversiteler arasında bu kadar gelişme hızını sağlayabilen çok az sayıda ki üniversitelerden biriyiz. 4-5 yılda toplam 45 milyon TL ek ödenek almayı başarmış çok az üniversiteden biriyiz. Çevre düzenlemesini tamamlamak üzereyiz, yollarımız, istimlak duvarlarımız tamamlanıyor, hepsi tamamlandığında düzgün bir Kampüs yol altyapısına da sahip olacağız.”
Arı müzesi hayali
Şerifoğlu, Düzce’de gerçekleştirmek istediği iki hayalini anlatırken, Türkiye’de ilk defa arkeoloji dersinin kampüs içinde yapıldığı bir ortam yaratacaklarını söyledi.
“İki tane yeni hayalim var. Biri Arı Müzesi diğeri de Arkeopark, ben yurtdışında gittim gittim inceledim arkadaşlarda mimari projeyi hazırlıyorlar, Yığılca’ya kurmayı arzu ediyorum. Tüm Türkiye’den öğrenci gruplarının gelip, arı nedir, bal nedir, arıcılık nasıl yapılır bizzat görerek kendisi de uğraşarak bu kıymetli doğal kaynağı tanıyacak bir yer haline getireceğiz. Arkeopark da Türkiye’de tek olacak, arkeoloji bölümünü kurduk, şuan da Düzce’nin tüm yüzeyinin arkeolojik tanımlamasını ve veri tabanını oluşturan bir proje yapıyoruz, Kültür Bakanlığı destekli. Düzce de ilk defa arkeolojik zenginlikler kayıt altına alınıyor, bilimsel bir bakış açısıyla. 2. Adım kazılara başlıyoruz, o kazı alanlarını Arkeopark’a çevireceğiz, hem kazı yapılacak, hem orda ders yapılacak, Türkiye’de ilk defa arkeoloji dersinin kazı alanında yani kampüs içinde yapıldığı bir ortam yaratacağız hem de hemşerilerimizin gezmesine açık olacak.”
Öğrenciler mağdur
Üniversitenin barınma ve ulaşım sorunundan da söz eden Şerifoğlu, öğrencilerin mağdur olduğunu ifade etti.
“Yurt sorunumuz var, yurtlar bize bağlı değil ama tabi ki öğrencilerimiz orada barındığı için yurt yönetimleriyle çok sıkı iş birliği yapıyoruz ve biz başka üniversitelerin yapmadığı şeyi yaparak ek arazi tahsis ediyoruz öğrenci barınsın diye. Ulaşım sorunumuz var, Dünya listelerinde ilk 2000’e giren, Türkiye’de ilk 7’ye oturan bir üniversiteden bahsediyoruz ama Türkiye’nin köy yoluyla ulaşılan tek üniversitesi. Biz oraya bir üs kurduk kampüs kurduk ama maalesef şehrin oraya ulaşımını henüz şehir sağlamış değil. Öğrenciler bir otobüsle merkeze gitmek ve gelmek istiyorlar ama henüz biz bunu sağlamış değiliz, bu anlamda öğrencilerimiz çok mağdur. Düzce meslek yüksekokulu binamız depremde geçici bina yapıldı ve devlet ondan sonra bir daha el atmadı, hayırseverlere ihtiyaç var. BOTAŞ doğal gaz borusu kampüsün içinden boydan boya geçiyor bu hakikaten büyük bir sorun. 90’lı yıllarda bir hata yapılmış, o hatanın ceremesini şuan biz çekiyoruz ve o hattın üstünde oturuyoruz her gün. Çok rahatsız edici bir durum ana hattın üniversiteden geçiyor olması. Yolumuz olmadığı gibi kanalizasyon ve su altyapımız yok, kendimiz atıklarımızı arıtıyoruz, suyumuzu da kendimiz sağlıyoruz. Türkiye’de kendi kendine yeten tek üniversiteyiz.”
Onkoloji uzmanıyla anlaştık
Onkoloji hastalarının çok büyük sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Şerifoğlu, mayıs ayında kemoterapi uzmanıyla tedavilere başlanacağını söyledi.
“Kardiyoloji bölümünde biz anjiyo yapabiliyoruz, stent takabiliyoruz ama o anda bir aksilik olduğunda açık kalp ameliyatı yapamıyoruz çünkü kalp cerrahımız yok. Bu çok önemli bir eksiklik ama kalp cerrahını buraya çekmek de çok zordur çünkü onlar büyük şehirlerde çok iyi kazanç imkanlarına sahipler. Buraya Düzce’ye gelip bu küçük ilin potansiyeliyle devam etmeyi düşünen hoca bulmakta zorlanıyorduk bir de bizim altyapımız uygun değildi. Onkoloji hastalarının çok büyük sıkıntıları var ama bizim bu alanda yatırım yapmamıza izin yok. Bunun merkezi planlaması Kocaeline yapılmış yatırımda oraya yapılıyor bize izin verilmiyor o yatırım için. Madem radyoterapi yapamıyoruz hiç olmazsa hastaları başka ile gitmesin burada halledelim diye mayıs ayında işe başlayacak bir kemoterapi medikal onkoloji uzmanıyla anlaştık.”
Şerifoğlu sağlık turizminin Düzce’nin önünü açabilecek alanlardan biri olduğunu söyleyerek, yurtdışından hasta çekmek için altyapı çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Haber: H. İŞCAN