14 Ekimde gerçekleşecek olan Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) büyük kongresi dolayısıyla il il gezen ve basın mensuplarının sıkıntılarını dinleyen Federasyon Başkanı Yılmaz Karaca, bu kapsamda Düzce’ye geldi.


 
Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Tayhan ile bir araya gelen Başkan Karaca’ya, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Batur, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Levent Altun eşlik etti. Yerel ve ulusal basında yaşanan sıkıntıların görüşüldüğü toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Yılmaz Karaca, basın kuruluşlarının içinde bulunduğu sıkıntıları ve çözüm yollarını açıkladı. Türkiye’de basın özgürlüğünün düşük seviyede olduğunu iddia eden Karaca, Anadolu Basınının bu konuda teminat olduğunu ifade etti.
 


“Birçok Gazete Kapılarına Kilit Vuracaktır"

Gazete masraflarının arttığını ve kuruluşların zarar oranlarını açıklayan Federasyon Başkanı Karaca, şu ifadeleri kullandı,

“Şu anda Anadolu basını alev alev yanıyor. Yüzde 100’e varan döviz artışları sonrası, günlük çıkan gazetelerin, aylık 50 Bin ₺ olan masrafı, şu anda 90 Bin ₺ civarına geldi. Neticede 20 Bin ₺ olan zarar 60 Bin ₺’ye yükseldi. Bu gidişat için bir tedbir alınmazsa, yaptığımız can suyu teklifler, devlet tarafından dikkate alınmazsa, 2019 yılının başlarında birçok gazete kapılarına kilit vuracaktır.”


Patronun Ve İşçinin Sorunu Aynıdır”

Televizyon yayıncılığı yapan kuruluşların da sıkıntılarını dile getiren Yılmaz Karaca, sözlerine şöyle devam etti:
“Devlet tarafından hiçbir destek sağlanmayan televizyonlarımız uydu bedeli olan 20 Bin $’ı, dövizdeki artışla birlikte 150 Bin ₺’ye çıkan bu büyük rakamı illerdeki televizyonlarımız ödeyemiyor. Burada sadece televizyon sahiplerinin zor durumda kaldığını düşünmek yanlış olur. Burada en çok sıkıntıyı çekenler işsiz kalan veya maaşlarını alamayan meslektaşlarımız. Patronun ve işçinin sorunu aynıdır. Patronun sorunu çözülmezse, çalışanlar da dar çerçevede aldıkları maaşlarını alamayacaklardır.”
 
“Türkiye’nin Teminatı Anadolu Basınıdır"

Anadolu Basınının Türkiye için arz ettiği öneme vurgu yapan Karaca, Devletin önlem alması gerektiğine vurgu yaptı. Yılmaz Karaca konu ile ilgili şunları dile getirdi:

“Türkiye’de basın özgürlüğü yok denecek kadar az. Herkes korku imparatorluğunda yaşar gibi. Anadolu basınının sesi tamamen kısılırsa, bu ülkede özgürlüğün tamamen yok olmasına sebep olacaktır. Türkiye’nin teminatı Anadolu basınıdır. Anadolu basını yaşamalı, bunun için tüm kurum ve kuruluşlar, başta devlet olmak üzere, destek vermek zorundadır. Bugün ‘Basın İlan Kurulu’ isminde bir kuruluşumuz var. Türk Basınının gelişmesini sağlaması gerekirken maalesef yaptığı hiçbir şey yok. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Ankara’da göç idaresinin projesini uyguluyor. Bu müdürlük şu anda Anadolu basınının içinde bulunduğu yangına bir bardak su dökmek zorundadır. Ama maalesef şu anda devlet politikasını devam ettirerek, dış güçlerin programlarını organize etmektedir.”
 
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, basının içinde bulunduğu duruma devlet eli ile önlem alınmasının gerekliliğine, aksi takdirde birçok kuruluşun kapanacağına vurgu yaparak sözlerini tamamladı.

Haber: İ. AYDOĞDU