Bir dönem Dış İşleri bakanlığı yapan ve 12 haziran 2011 Genel seçimleri öncesi Düzce Milletvekilliği döneminde Mecliste’ki Fransa Dostluk grubu Başkanı olan Yaşar Yakış, dün Fransa Meclisi tarafından soykırımı inkar yasasının kabul edilmesinin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Yakış, son 8 yıldır başkanlığını yaptığı Fransa Dostluk grubundan siyaseti bırakmasından dolayı ayrıldığını hatırlatırken, dün alınan kararla artık bu dostluğun bir anlamının kalmadığını söyledi. Yakış, bugüne kadar Fransa’da çok iyi dostluklar edindiğini, mecliste yapılan oylamaya itiraz eden milletvekillerinden biri olan Mişel Difenbeher’in çok yakın dostu olduğunu ve Difenbeher’in kararın kabul edilmemesi için etkili bir konuşma yaptığını ifade etti.

Yakış, “ 4 mayıs 2011 tarihinde fransa meclisinde buna benzer bir karar kabul edilmişti. O dönemde Fransa2ya gittik ve bazı dostlarımızı ikna ederek gündeme alınmasını engelledik. O zaman bazı Fransız milletvekili arkadaşlarımız bize destek vermişti. Fransa’da Sarkozy dışında Türkiye ile dostluğa çok önem veren siyasetçiler ve işadamları var. Dış işleri bakanı dahi bu karara şiddetle karşı çıkanlardan biri. Bu kararın herkesi bağlamadığı 550 milletvekili olan bir parlamento da yüzde 10’a bile ulaşmayan 50 kadar milletvekilinin oy kullanması gösteriyor.” Dedi.

Diğer vekiller bahçelerine çim ekmek için mi gelmedi?

Fransız Parlamentosu’nda ki oylamaya milletvekillerinin çoğunluğunun katılmamasını, “ Diğer vekiller oylamaya, bahçelerine çim ekmek için mi katılmadı. Tabi ki olumlu oy vermemek için gelmediler.” Şeklinde değerlendiren Yakış, artık bu konuda resmi bir sıfatı olmadığı için sadece geliştirdiği dostluklar bazında girişimlerde bulunabileceğini söyledi. Yakış, “ İş oraya gelirse Anayasa Mahkemesi’nde kilit noktalarda dostlarımız var. Hani derler ya sıtma ile savaşmak için sinekleri tek tek öldürmek mi, yoksa bataklığı kurutmak mı etkili olur. Bizimde bu anlamda sorunu halletmek için insanların gönlünü kazanarak, onların dili ile değer yargıları ile yaklaşabiliriz.” İfadelerini kullandı.

Türkiye-Fransa ilişkilerinin bu hale gelmesinin her iki ülke için de üzücü olduğunu sözlerine ekleyen Yakış, Türkiye’nin bu konuda ki tepkisinin uzun süreli bir strateji üzerine oturtularak geçici olmaması gerektiğini savundu.

Haber; H. İŞCAN