Türk halkının en büyük güven duyduğu yardım kuruluşlarının başında gelen Türk Kızılayı ile ilgili Kurban Bayramı'na sayılı günler kala gündeme gelen iddialar kafaları karıştırdı.

Düzce'de bağış yapan yapana

Düzce'de şu günlerde birçok meslek kuruluşu ve sivil toplum örgütü başkanının Kurban Bağışı yapmak için sıraya girdiği Kızılay'ın 2016 yılında Kurban Bayramı’nda topladığı hisselerin hepsini kesmediği ve gelen nakit paraların bir kısmını bazı vakıf ve STK'lara dağıttığı ortaya çıktı. Genel Başkanlığını Dr. Kerem Kınık'ın Düzce Şube başkanlığını ise Halil Aydın'ın yaptığı Kızılay, her Kurban Bayramı öncesi başlatılan bağış kampanyasının duyurusunu dört koldan yapıp gelen bağışları sosyal medya hesaplarından paylaşırken, İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, meclis kürsüsünde bu vahim durumu gündeme taşıdı.

İYİ Parti'li Türkkan'dan çok çarpıcı açıklamalar

Türkkan, Kızılay üyesi ve eski şube başkanı Çetin Yavuz'un, 25 Ekim 2016 tarihinde Güroymak Cumhuriyet Başsavcılığı’na Kızılay yetkilileri hakkında “Görevi kötüye Kullanma” nedeni ile suç duyurusunda bulunduğunu belirterek, suç duyurusu metninde Kızılay'a yapılan bağışların diğer vakıflara nakit olarak aktarıldığına dair bilgiler yer aldığını belirtti.

Kendisine yapılan bağışları diğer vakıflara dağıtmış

Türkkan, "2016 yılı Kurban Bayramı için hedeflenen kurban hisse miktarı 52 bin hisse olup 70 binin üzerinde kurban hissesi için bedel topluyor Sayın Kızılay'ın Genel Başkanı. Bu hisselerin 52 bin hissesi yurt içinde ve yurt dışında Kızılay tarafından kestirilebilmiştir. Kalan hisseler kesilemediğinden bedeli Kızılay’a bağışlanmasına rağmen Kızılay Genel Merkezince başta Yeryüzü Doktorları, Diyanet Vakfı, Suriye Türkleri Eğitim ve Yardımlaşma Derneği, Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, Gift of Givers gibi dernek, vakıf ve organizasyonlara nakit olarak aktarılmıştır." dedi.
 
"Kızılay'a verilen bağış parası Ensar Vakfı'na gitti"

İYİ Parti'li Milletvekili Türkkan sözlerine şöyle devam etti: "Siz de zannediyorsunuz ki ben kurban farizemi yerine getirdim. Kızılay'a verilen bağış parası Ensar Vakfı'na gitti. Ne demek kesimsiz! Kesimsiz kurban diye bir şey olur mu? Kurbanı keseceksin, kan akıtacaksın.

"18 bin bağışı yandaş vakıflara dağıtmış"

70 bin bağıştan 50 bini kesmiş, 18 bini yandaş vakıflara dağıtmış. Peki  bu vatandaşın Kurban farizesini yerine getirmek için verdiği paranın vebali kimin? Günah değil mi o insana, belki kendi gelirinden, rızkından sadece farizesini yerine getirmek için verdiği parayı neden o vakfa veriyorsun.

"Yardım çadırı kuran kurumun yalıya ne ihtiyacı var?"

"Hayır o parayı biz alacağız, Kızılay'a yalı kiralayacağız." Kızılay'ın bu genel Başkanı yalı kiralamış biliyor musunuz? Kızılay'ın yalıya ne ihtiyacı var ya! Yardım çadırı kuran kurumun yalıya ne ihtiyacı var? Bu rezilliğin mecliste araştırılması için verdiğimiz araştırma önergesine destek vermenizi bekliyorum." 

Sare Davutoğlu Yeryüzü Doktorları'nın kurucu kadrosunda yer alıyor

Öte yandan basında daha önce Yeryüzü Doktorları hakkında yapılan haberlerde şu bilgiler yer alıyor:

"14 yıldır dört kıtada 30'u aşkın ülkede kalıcı ve sürekli projelere imza atan Yeryüzü Doktorları, sadece sağlık yardımlarıyla değil, Somali ve Nijer gibi kuraklık, iç karışıklık ve politik düzensizlik sebebi ile açlık tehlikesi yaşayan bölgelerde kurduğu beslenme sağlığı merkezleriyle de yardım organizasyonlarını çeşitlendiriyor. Sare Davutoğlu, Yeryüzü Doktorları'nın da kurucu kadrosunda yer alıyor."

Kızılay adına Genel Müdür Mehmet Güllüoğlu ve Yeryüzü Doktorları adına genel Müdür Ali Doğan’ın yaptıkları "kurban tedarik kesim, parçalama ve dağıtım hizmetleri" protokolü ile  vakfa 1 Milyon 295 bin TL verildiği aktarılıyor."