Eğitim seminerine katılmak üzere Düzce’ye gelen Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Afet Yönetim Merkezi Koordinatörü Zeynep Türkmen, olası afetler ve afet bilinci ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizen Türkmen bu bölgede 1999 yılında büyük bir afet yaşadık ve şimdi de beklenen bir Marmara Depremi gerçeği var. Bu deprem yaşandığı takdirde bütün Marmara ve Düzce de etkilenecek. Bu nedenle Afetlere karşı bilinçlenmeli ve her zaman hazırlıklı olmak zorundayız dedi.

Türkiye’nin afetlere tam olarak hazır olduğunu söylemenin bugün için mümkün olamayacağını belirten Türkmen Bizim için 1999 depremi bir kilometre taşıdır. 1999 depremin’den bu yana önemli çalışmalar yürütüyor. Modern afet yönetim merkezi ve işletilmesi noktasında bir sistem kuruldu. Okul ve hastanelerin güçlendirilmesi adına da çalışmalar yapılıyor. Özellikle okulların afetten sonra bir toplum merkezi fonksiyonunu yerine getirmesi için çalışılıyor.Bu çalışmalar 2012 yılına kadar da devam edecek dedi.

Deprem bilincini yaygınlaştırmak için eğitimlerin sürekli olması gerektiğini belirten Türkmen, insanlar özellikle deprem sırasında, panik halindeyken beklenmedik davranışlar gösterilebiliyorlar. Bunun için sürekli eğitimler çok önemli. Milli Eğitim Bakanlığı ilköğretimden başlayarak bu eğitimleri her yaşa yaymalı. Afet zararlarının azaltılması için bir an önce ciddi projeler hazırlanmalı ve hayata geçirilmeli dedi.