Düzce Valiliği tarafından yazılı basın açıklamasıyla uçucu ve bağımlılık yapan maddelerin satışıyla ilgili anınan güvenlik kararı duyurusu yapıldı.
Valilik'ten yapılan açıklama şöyle;
"ilimizde son zamanlarda gerçekleştirilen kontrol arama ve denetlemelerle ile sıokakta çalışan çocuklar üzerinde ayıplan incelemeler sonucunda tiner, bally, derby gibi yapıştırıcı ve boya çözücü nitelik taşıyan kimyevi maddelerin toluen içermesi dolayısıyla sokakta yaşayan ve sokakta çalışan çocuklar tarafından istismar edilerek uyuşturucu mahiyetinde kullanıldığı saptanmıştır.
İnsanlar üzerinde bir çok tahribatlar yapmasının yanı sıra kimi zamanda ölümcül etkileri olan bu maddelerin ucuz olmaları, bakkal market gibi yerlerden kolay temin edilebilmeleri sebebiyle, ilimizde özellikle kenar mahallelerde yetişme çağındaki gençler arasında kullanılmaktadır. Özellekle çocukların bu maddeleri geçiş basamağı olarak kullanıp uyuşturucuya başladıkları gibi uyuşturucu kullunmakta. Her yaştaki kişilerin uyuşturucu temin edemedikleri zaman genellikle bu maddeleri kullandıkları tespit edilmiştir. Ayrıca bu maddeleri kullanan şahısların özellekle asayişe yönelik suçlara yüksek oranda katılmaları örneğin hırsızlık, yağma hatta cinayete kadar giden suçlara karışmaları tehlikenin boyutunu dahada artırmaktadır. Toplumda uyuşturucu alt kültürünün bir bölümünü oluşturan tiner ve bali kullanan çocukların bu alışkanlıklarından kurtarılarak tekrar topluma kazandırmaları üreten insan olarak kendi Milli ve Manevi değerlerine sahip kişiler kimliği ile sosyal toplumda yerlerini almaları önemli bir kazanç olacaktır. Bu amaçla ilimiz genelinde huzur ve güvenliğin kamu esenliğinin sağlanması amacıyla 5442 sayılı il idaresi kanununun 11/C maddesi uyarınca 18 yaşından küçük çocuklara
her ne suretle olursa olsun alışkanlık yapan çözücü ve yapıtrıcı nitelik taşıyan uçucu maddelerden bally, derby gibi yapıştırıcı veya boya sökücü olarak kullanılan kimyevi uyuşturucu veya piskotorp maddelerin amacı dışında kullanılması yasaklanmıştır.
Belirtilen maddalerin satışı kesinlikle yapılmayacaktar. Bu karara uymayanlar hakkında 5442 sayılı il idaresi kanununun 66. maddesine göre eylemleri ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde işlem yapılacaktır.