Van'da yaşanan depremin ardından ilk olarak Sakarya ardından da Düzce orta hasarlı bina sorununa el attı. Sakarya'da şu günlerde ucuz olduğu için orta hasarlı binalarda oturan üniversite öğrencileri, bu binaları tahliye etmeye ve Yenikent Bölgesi'ne taşınmaya başladı. Düzce'de ise bunun aksine bir durum söz konusu. Özellikle ulaşım noktasında yaşanan sıkıntı ve merkeze yakın olma isteği nedeniyle üniversite öğrencileri kalıcı konutları değil şehir merkezini tercih ediyor. Ancak öğrencilerin ucuz olduğu için eski binalara yönelmesi orta hasarlı binalarda oturmalarına neden oluyor. Bu da deprem yönetmeliğine göre yapılan kalıcı konuların artık tercih edilmediğini ortaya koyuyor.

Sakarya'da çalışma başlatıldı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi de (SAÜ) ucuz olduğu için şehir merkezindeki orta hasarlı konutları tercih eden üniversite öğrencilerinin, bu binalardan tahliye edilmesi için bir çalışma başlattı. Üniversite bu noktada öğrencilerini bilgilendirirken, belediye de maddi imkansızlıklar içindeki öğrencilerin, evlerini taşımasına yardımcı oluyor. Can güvenlikleri açısından deprem yönetmeliğine uygun evlerde oturmaları gerekirken ucuz olduğu için eski binalara yönelen üniversite öğrencilerinden orta hasarlı binalarda oturanlar için de Düzce'de benzer bir çalışma yapılması bekleniyor.

Öte yandan 558 tanesi şehir merkezinde bulunan orta hasarlı binalar ile ilgili Düzce Valiliği tebligat, proje, ruhsat, inşaat ve iskan gibi tüm işlemlerin bitirilmesi için 30 Mart 2012 tarihine kadar hak sahiplerine süre tanırken bu süre sonunda işlemleri tamamlanmayan binalara kamu hizmeti verilmeyecek ve ardından söz konusu binalar yıkılacak.

Haber; C. ÜSTÜNER