7 ay araştırmalarda bulunacak
Dünyanın farklı ülkelerinden araştırmacıların ilgisini çekmeye devam eden Düzce Üniversitesi Korozyon Araştırma Laboratuvarı, bilimsel çalışmalar yapmak üzere Aligarh Muslim Üniversitesi’nden Doktor Marziya Rizvi’yi kabul etti. Konuk araştırmacı, Prof. Dr. Hüsnü Gerengi’nin koordinatörlüğünde  “Corrosion Inhibitors and Corrosion Resistance Materials” adlı proje kapsamında Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın sağladığı burs ile 7 ay araştırmalarda bulunacak.




“Korozyon metaller için bir kanserdir”

Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlyas Uygur konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Metallerin büyük bir kısmı su ve atmosfer etkisine dayanıklı olmadıklarından normal koşullar altında dahi korozyona uğrayabilmektedir. Korozyon metaller için bir kanserdir. Korozyon kayıpları ülkelerin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 3.5-4.5’u kadardır. 2017 yılı üçüncü çeyreğinde bu değer yaklaşık 827 milyar TL olduğuna göre, korozyonun direkt veya endirekt olarak ülkemizde neden olduğu ekonomik zarar yine yaklaşık 33 milyar TL gibi büyük ve inanılmaz bir rakamdır. Bu milli bir kayıptır.” şeklinde konuştu.



“Korozyon Laboratuvarımızda tamamen İngilizce konuşuluyor”

Uluslararası araştırmacıları kabul eden Korozyon Araştırma Laboratuvarı’nın faaliyetlerinin son derce gurur verici olduğunu dile getiren Prof. Dr. İlyas Uygur, “Uluslararası araştırmacıların gelip araştırmalar yaptığı bir laboratuvardan söz ediyorum. Daha önce Polonya’dan Katarzyna Schaefer, Agata Jazdzewska ve Michal Mielniczek; Nijerya’dan Dr. Moses Monday Solomon; Tunus’tan Hana Lahbib yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası çalışmalar yaparak ülkelerine döndüler. Şimdi de Hindistan’dan Dr. Marziya Rizvi burslu olarak, doktora sonrası araştırmalarına başlamıştır.  Hâlihazırda Korozyon Laboratuvarımızda tamamen İngilizce konuşuluyor. Bu öğrencilerimiz için çok iyi bir fırsat. Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar başta olmak üzere yönetim olarak Düzce Üniversitesi’nin yurtdışında tanınırlığını arttırma gayreti içeresindeyiz. İnanıyorum ki misafirimiz 7 ay sonra ülkesine gittiğinde ülkemizin tanıtımını yapacaktır.” ifadelerini kullandı.



“Her zaman desteğe hazırız”

 Bu iş birliklerinin en az bilimsel iş birliği kadar önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. İlyas Uygur, “Çalışılan konu da çok dikkat çekici. Çünkü üniversitemiz, ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması’ programı kapsamında Yükseköğretim Kurulu’nca sağlık ve çevre alanında desteklenmektedir. Dr. Marziya çalışmasında toksik olmayan yeni korozyon inhibitörleri sentezleyecektir. Yönetim olarak bu tür iş birliklerinin geliştirilmesi noktasında her zaman desteğe hazırız. Umarım misafir araştırmacı da daha önce üniversitemizde çalışan diğer araştırmacılar gibi memnun ayrılır.” diyerek sözlerini sonlandırdı.