Yerel Yönetim Ombudsmanlığını Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram’ın yaptığı UCLG toplantısı Ekim ayında gerçekleştirilecek. Toplantıya, Başta TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, UCLG Dünya Başkanı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş’ın, dünyanın çeşitli ülkelerinden UCLG üyesi kentlerin belediye başkanlarının ve çeşitli akademisyenlerin katılması bekleniyor. Kısa adı UCLG olan Birleşmiş kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı toplantısı üye kent olan Düzce Belediyesi ev sahipliğinde Düzce’de yapılacak. UCLG, bir yıl içindeki Meksika, Diyarbakır ve Fas toplantılarının ardından bu yılın son toplantısını Ekim ayı içinde Düzce’de gerçekleştirecek.

Yerel Yönetim Ombudsmanlığını Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram’ın yaptığı UCLG toplantısına başta TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, UCLG Dünya Başkanı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş’ın, dünyanın çeşitli ülkelerinden UCLG üyesi kentlerin belediye başkanlarının ve çeşitli akademisyenlerin katılması bekleniyor.

Düzce Pelemir Otel’de iki gün sürecek olan toplantıda taslak program da belirlendi. Buna göre, ilk oturumda UCLG Ombudsmanı sıfatı ile Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram konuşacak.

Ardından UCLG Genel Sekreteri, Düzce Valisi Vasip Şahin, davetli bakanlar konuşacak. Toplantının ikinci oturumunda ise Yerel Yönetimler ve Denetim Usulleri ele alınacak. Bu bölümde de, Ankara ve Sakarya Üniversitesi’nden akademisyen ile uluslararası temsilciler söz alacak. Diğer oturumlarda da, Yunanistan, Hollanda, İspanya delegeleri ile davetli ulusal ve uluslar arası kentlerin Belediye Başkanları ilgili konularda görüşlerini belirtecekler. Toplantıların son bölümlerinde de genel değerlendirmeler yapılacak. UCLG 2011 yılı son toplantısı 19 Ekim tarihinde başlayacak ve 21 Ekim tarihine kadar sürecek.

UCLG Nedir?

Genel merkezi İspanya’nın Barselona kentinde olan Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Birliği (UCLG), Ocak 2004’ten itibaren fiilen faaliyete geçti. Teşkilatın temel amacı, “demokratik yerel yönetimin birleşik sesi ve dünya ölçeğinde savunucusu olmak ve yerel yönetimler ve uluslararası topluluk ile işbirliği içinde, değerlerini, amaçlarını ve çıkarlarını korumak. Kısaca "Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler" (UCLG) olarak anılan Birlik, uluslararası topluluk önünde yerel yönetimlerin etkin bir biçimde temsil edilmesini sağlayan, yerel yönetimler ve yerel yönetim birlikleri arasında uluslararası işbirliğini teşvik eden ve yerel yönetim konusunda dünya çapında temel bilgi kaynağı olan bir konumda. Dünya konseyi, üye 341 yerel yönetimden oluşuyor ve Dünya nüfusunun yarıdan fazlasını temsil ediyor. 192 BM üye devletin 136’sında UCLG’ye üye ve yerel yönetim mevcut. 95 ülkeden 1.000 den fazla kent, UCLG’nin doğrudan üyesi. UCLG üyeleri arasında neredeyse tüm yerel yönetimleri temsil eden 112 yerel yönetim birliği bulunuyor.

Haber; C. ÜSTÜNER