Düzenlediği uluslararası bilim, kültür ve sanat organizasyonlarıyla bulunduğu şehre sürekli katkı sunan Düzce Üniversitesi, Uluslararası Adıge Bilim ve Kültür Festivali’ne ev sahipliği yaparak bir kültür mozaiği olan Düzce’de önemli bir misyon üstlendi.
Ülkemizin ilk Çerkez Dili ve Edebiyatı bölümünü bünyesinde barındıran Düzce Üniversitesi, “II. Uluslararası Adıge Filolojisi Sempozyumu: Adıge Dünyasının Bugünü” temalı program ile Düzce’nin sosyo-kültürel yapısına da katkı sundu.
Adıge Cumhuriyeti’nden, farklı uluslararası üniversitelerden ve Düzce Üniversitesi’nden alanında uzman konukların katıldığı program, üç gün süresince Adıge dünyasına ait dil, tarih, edebiyat ve sosyo-kültür üzerine birçok bilimsel oturuma sahne oldu.


İkinci günkü oturumlarda; “Adıge Dili ve Edebiyatının Gelişimi, Türkiye’deki Adıgelerin Halk Dansları ve Şarkıları, Sovyet/Rus Dilbilimin Geleneğinde Çerkez Dilinin Sınıflandırılması ve Terminoloji Sorunu, Kuzey Kafkasya: Siyasi ve Toplumsal Yapı Analizi, Türkiye Çerkez Diasporasında Kır-Kent Ayrımında Toplumsal Cinsiyet ve Örgütlenme Kültürü” gibi birçok başlıkta sunumlar gerçekleştirildi. Oturumların sonunda Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi’ni (GETAT)de gezen katılımcılar, burada yapılan çalışmalar hakkında görevlilerden bilgiler aldı. GETAT laboratuvarında bitkisel kokulu sabun yapımına katılan misafirlere Üniversitemizin üretmiş olduğu “Dulife” markalı ürünlerinden hediye edildi.


Uluslararası Adıge Bilim ve Kültür Festivali’nin üçüncü ve son günü, Turan Otel’deki Yuvarlak Masa Toplantısı ile başladı. Programda “Çerkez Dilinin Bugünü ve Geleceği Nasıl Görünüyor” başlıklı oturumda Düzce Üniversitesi öğretim üyeleri ve konuk akademisyenler bilgi ve deneyimlerini paylaşarak Çerkes diliyle ilgili önemli tespitlerde bulundu.
Programın son gününde düzenlenen Yuvarlak Masa Toplantısı’na; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Adıge Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Mamıy, Rektör Yardımcımız Prof.Dr. İlhan Genç, Adıge Devlet Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Hunago Raşid, davetli konuklar ve birçok araştırmacının katıldı.

“Dilde insanlar gibi doğan gelişen bir varlıktır”
Kapanış oturumunda değerlendirmelerde bulunan Düzce Üniversitesi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi tarafından 2.sinin düzenlendiği sempozyumda kalıcı bir eser bırakıldığını söyleyerek, konuşma dilinin de insanlar gibi doğan, gelişen bir varlık olduğunu, sahip çıkılmazsa yok olacağını vurguladı. Dilin korunmasında ve geliştirilmesinde akademisyenlere önemli görevler düştüğünün altını çizen Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Artık bu toprakların da dili olan Adige dilini korumak ve geliştirmek için biz yöneticilere ve akademisyenlere önemli görevler düşmektedir. Akademisyenlere düşen görevlerin başında kaybolmaya yüz tutmuş kelimeleri bulup çıkarmak ve geleceğe taşımak. Biz yöneticilerin görevleri ise bu kadar fedakarca çalışan akademisyenlerin önünü açmaktır.” dedi.


Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri bölümlerinde sadece Kafkas kökenli öğrencilerin olmadığını ve buralarda diğer öğrencilerin de eğitim gördüğünü katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Adigece’ye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu ve Adıge Devlet Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Hunago Raşid’in başlatmış olduğu iş birlikteliği, kendi döneminde de geliştirerek sürdürdüğünün altını çizen Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Adıge Devlet Üniversitesi’nde görevine başlayan Rektör Prof. Dr. Davut Mamıy ile de ortak çalışmalar yürüteceklerini söyledi.
Günümüzde anadilini konuşan nesiller kayboldukça dilin de kaybolduğunu vurgulayan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Geleneklerimizi ve göreneklerimizi yaşatan büyüklerimizi kaybettikçe ne yazık ki kültürümüzü de dilimizi de kaybediyoruz. Dilimizi yaşatırken geleneklerimizi de yaşatıp geleceğe aktarmamız önem arz etmektedir. Hiç değilse çocuklarımıza nereden geldiklerini hatırlatmak lazım. Küçük kelimeler de olsa öğretmek lazım. Bu küçük kelimelerin kültürü yaşatması açısından önemli olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Sempozyumun hem dil adına hem de birliktelik adına herkes için verimli geçtiğini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, konuk katılımcılara ve sempozyumda emeği geçenlere teşekkür etti.

“Daha kapsamlı çalışmalarla da bir araya geleceğiz”
Adıge Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Mamıy ise yaptığı konuşmada, “Ortaklaşa yaptığımız bu sempozyum iyi ve verimli geçti. Ancak sadece sempozyumlarla bir araya gelmeyeceğiz. Daha kapsamlı çalışmalarla da birlikteliğimizi devam ettirmemiz lazım. Bu birliktelik Dil’le başladı, diğer ortak çalışmalarla da devam etmesi lazım. Bizi misafir eden Düzce Üniversitesi’ne ve Düzcelilere teşekkür ediyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Programın son kapanış konuşmasını gerçekleştiren, Adıge Devlet Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Hunago Raşid, birlikte sergilenen tablodan duyduğu memnuniyetini dile getirerek, Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu ile başlattıkları iş birlikteliklerini, Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve Adıgey Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Mamıy’ın daha da ileriye taşıyacaklarını söyledi. Düzce Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalarla çok önemli bir konuma geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Hunago Raşid, Düzce Üniversitesi’nin daha da ileriye gideceğini ifade ederek, programda emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.
Adıge dünyası ile ilgili birçok program ve etkinliğin düzenlendiği Adıge Bilim ve Kültür Festivali ile Adıge dilinden Adıge yemeklerine kadar birçok konu kültürel perspektif içerisinde ele alınarak yeni bakış açıları geliştirildi. Adıge dünyasına ait dil, tarih, edebiyat ve sosyo-kültür üzerine birçok oturumun gerçekleştirildiği program, ülkemizdeki kültürel etkileşime de büyük katkı sağladı.