Düzce Üniversitesi 2014-2015 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde üniversitenin kat ettiği mesafe ve diğer üniversitelerden farkı dile getirilirken Düzceli eski üç bakan ile bir milletvekilinin adları hizmet binalarında yaşayacak.

 




Bitmeyen sorun: Barınma ve ulaşım



Akademik yılı açılış töreni Tıp Fakültesi Öğrencisi Ela Aksoy'un konuşmasıyla başladı. Sağlık sisteminin daha iyi yere gelmesi temennisinde bulunan fakülte Aksoy, Düzce'de "barınma" ve "ulaşım" konusuna dikkat çekti.



Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu "Bu akademik yılda 6 bin 396 yeni öğrencimize hoş geldiniz diyoruz." diyerek başladığı konuşmasında, "Bu öğrencilerimizin yüzde 35’inin ilk üç tercihi içinde olmaktan gurur duyuyoruz. Öğrenci sayımız 20 bin 258 oldu, iç paydaşlarımızın toplam sayısı 22 bini buldu. Güzel ülkemizin 81 ilinden öğrencimiz var." diyerek Düzce Üniversitesi'nin farkını izah etti.




Rektör'den öğrencilere tavsiyeler
Konuşmasına Edip Cansever'in “İnsan yaşadığı yere benzer. O yerin suyuna, o yerin toprağına benzer.” sözleriyle devam eden Rektör Şerifoğlu öğrencilere şu tavsiylerde bulundu: "Düzce’de geçireceğiniz yılların ardından bir yanınız Düzceli olarak, memleketin çeşitli yörelerine dağılacaksınız. Öğrenciliğiniz boyunca, öğretim programınızın gereklerini yerine getirirken, bir yandan da öğrenci topluluklarına ve sivil toplum kuruluşlarına da üye olup çeşitli sosyal projelerde de çalışmanızı öneriyorum." diye konuştu.


Rektör Şerifoğlu konuşmasının bir bölümünde de "özeleştiri ve öneride" bulunmayı ihmal etmedi. Şerifoğlu, "İlimizin sanat, kültür, spor ve sosyal donatılardaki eksiklerini hızla tamamlamalı, ulaşım sorunlarını bir an önce çözmeli, güvenli ve uygun maliyetli barınma olanaklarını sağlamalıyız. Mahallenizde gezinen, evinizde kiracı olan öğrenci bir başka ana-babanın size emanetidir. Lütfen onlara evladımıza davrandığımız gibi davranalım." şeklinde konuştu.





Farklı kültürlerden, dinlerden, etnik kökenlerden oluşan sınıflar kurmanın önemini vurgulayan Rektör Şerifoğlu, her düşünceye saygı duyulması gerektiği üzerinde durdu.

"Hedefimiz nitelikli, etki gücü yüksek araştırma ve yayın yapmak olmalıdır" diyen Rektör, üniversitenin Ulusal Kalite Hareketine katılan 3. üniversite olduğunu söyledi.

4 Düzceli'nin adları yaşatılacak

Rektör Şerifoğlu ayrıca Düzceli 3 eski bakan ile bir eski milletvekilinin adının üniversitede yaşatılacağını açıkladı. Şerifoğlu, "Törenimizde; senatomuzun kararıyla, Düzce'mize ve ülkemize önemli hizmetler vermiş, bakanlık görevi yürütmüş değerli hemşehrilerimiz Merhum Dr. Kemal Demir’in isminin Tıp Fakültesi Morfoloji Binasına, Merhum Avni Akyol’un isminin Eğitim Fakültesi Binasına ve Yaşar Yakış’ın isminin Akçakoca’da inşaatı süren İşletme Fakültesi Binasına verilmesini, üniversitemizin kuruluşu için yasal adımları gerçekleştiren Necmi Hoşver’in isminin Orman Fakültesi Binasına verilmesini de hep birlikte kutlayacağız. Biten yatırımlarımızın açılışını ve senatomuz kararıyla Merhum Dr. Talat Bahçebaşı’nın adı verilen hastane ek binasının temel atma törenini de gerçekleştireceğiz. Bu mutlu ve onurlu mutluluğumuzu paylaşmak üzere törenimize teşrif eden siz değerli konuklarımızı saygıyla selamlıyor, akademik yılımızın sağlıklı ve verimli geçmesini diliyorum." dedi.



Rektörün konuşmasının ardından isimleri üniversite binalarında yaşatılacak olan Yaşar Yakış ve Necmi Hoşver kürsüye gelerek duygularını paylaştı.

Çok mesafeler aldı, gurur duyuyorum

Eski Milletvekili Necmi Hoşver, “Vefa duygusuyla hareket eden sayın rektörüme, senato üyelerime saygılarımı sunuyorum.” diyerek sözlerine başladı. Öğrencilere hitap eden Hoşver, “Heyecan duymadan bir işi yapmayın. Ne iş yaparsanız heyecanla yapın. Gerçekten ben siyasetten heyecan duydum ve milletvekilliğimde bir çok hizmtlerde bulundum. Engel tanımadım, engelleri aştım. Bundan 22 sene önce Türkiye’de bir elin parmağı kadar Tıp Fakültesi varken, bir ilçede tıp fakültesinin açılması kolay değildi. Ama görüyorum ki sayın rektörümün değerli emekleriyle üniversitemiz çok mesafeler almış, bundan gurur duyuyorum.” dedi.




Kadirşinas bir jest

Hoşver’in ardından söz alan Dışişleri Eski Bakanı Yaşar Yakış, “Kadirşinas bir jestle naçiz ismimin Akçakoca’daki İşletme Fakültesi Binasına verilecek olması sebebiyle ben de bir iki söz söyleme ihtiyacını hissediyorum. Akçakoca’da İşletme Fakültesi Binası inşası söz konusu olduğu zaman toplumumuzda var olan dayanışma geleneğini yaşatıp sonraki kuşaklara aktarmak için kapı kapı dolaşıp iş adamlarından para topladık ve binanın inşaatının temelini attık. Daha sonra üniversitemize devrettik. Değerli tektörümüz ve mesai arkadaşlarının canla başla çalışmalarıyla bu noktalara geldi. Bundan dolayı çok mutluyum.” şeklinde konuştu.

 

Açılış konuşmalarının ardından 2014-2015 Akademik Yılı’nın ilk dersini vermek üzere kürsüye gelen Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Yükseköğretimde Kalite ve Akreditasyon” konulunu sunumunu yaptı. İlk dersin ardından Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’a Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu tarafından Düzce Üniversitesi logolu çini tabak takdim edildi.

Yeni hizmet binalarının açılışı yapıldı

Törende daha sonra üniversitede yapımı tamamlanan Hakime Erciyas Yabancı Diller Yüksekokulu, Fen Edebiyat Fakültesi, Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Merkezi (DÜBİT) hizmet binalarının açılış töreni konferans salonundan hizmet binalarına yapılan canlı bağlantılarla gerçekleştirildi.




Program, tabela asma töreninin ardından temel atma törenleriyle devam etti. Merhum Dr. Talat Bahçebaşı’nın adını yaşatacak Araştırma Uygulama Hastanesi Ek Binası ile Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Kültür Merkezi Binalarının temel atma töreni de yapılan canlı bağlantı ile gerçekleştirildi.


2014-2015 Akademik Yılı Açılış Töreni gerçekleştirilen toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

 

Haber:E.TAYHAN