Yaz mevsimi ile birlikte yaklaşan fındık sezonu öncesinde, vatandaşların meraklı fındık fiyatı bekleyişi sürüyor.

Her sene olduğu gibi, fındık maliyeti ve zahmetine dikkat çeken üreticiler, açıklanacak fiyatın zararlarını karşılamasını temenni ettiler.

Fındıkta fiyat açıklanması için geç kalınmaması gerektiğini de yineleyen vatandaşlar, değerlendirmelerini Öncü Haber mikrofonları ile paylaştı.



“20 liradan satılmıştı sonra niye düştü?”

Emine Tokgöz fındık sezonu açılmasına yakın fındık maliyeti ile ilgili düşüncelerini şu sözlerle belirtti:

“20 lira olmasını isterim. Bir senesinde 20 liradan satılmıştı sonra niye düştü? 20 olmasa bile 17-18 lira olsun. 300 liraya zaten dibini ilaçlamayı yapıyorsun bir dünya masraf oluyor. Yetkililere söylemek istediğim çiftçinin hakkını yemesinler.”



“Üreticiyi kurtarmıyor”

“Devlet fındık ücretlerini ve yevmiyeleri belirlerse herkes ona gör hareket eder” diyen Recep Yılmaz şunları söyledi:

“Biz 15’den aşağı düşmemesini bekliyoruz. Üretim sezonu açılıyor. Üretici işçi tutuyor. İşçi 100 lira istiyor. Üretici ödüyor. Sonra fındık düşük oluyor. Üreticiyi kurtarmıyor. Devlet ücretleri, yevmiyeleri belirlese, fındık fiyatlarını belirlese herkes ona göre hareket eder.”



“Hayat şartları öyle gerektiriyor”

Fındık üretiminin her evresinde harcama yapıldığına dikkat çeken İsa Gürbüz şu ifadelerle paylaştı:

“Fiyatların 15’den aşağı düşmemesi gerekiyor. Hayat şartları öyle gerektiriyor. Emeklilerin aldığı maaş yetmiyor. Bu gün maaş aldık ay sonuna yetmiyor. Gübresi para, bakımı para her şey para toplaması para…“



“Tüccarın dediği oluyor”

“Çiftçiler tüccarın eline bırakıldı” diyen Sadettin Sarıoğlu, fındık maliyetleri ile ilgili şunları söyledi:

“Geçen sene fındık yoktu. 15-16’dan aşağı gitmez dedik ama piyasa 11 liradan açıklandı. Fındık geçen sene para etmedi.  Etmeyince çiftçi 4-5 senedir perişan yani tüccarın eline bırakıldı. Tüccarın dediği oluyor. Bu sene fındık çok 15’den aşağı olmaması gerekiyor. Devletimizin de sahip çıkmasını istiyoruz. En ucuz gübre 60-65 lira o da şeker gübresi.”



“Büyük emek harcıyorlar”

İnsanların geçiminin fındıkla sağlandığını düşünen Coşkun Kaluk fındık fiyatı belirlenmesi öncesinde düşüncelerini şöyle söyledi:

“Fındık fiyatı 15 lira olması gerekiyor. İnsanlar geçimini onunla sağlıyor. Büyük emek harcıyorlar. Kolay iş değil fındık bakımı, masrafı, işçisi yani giderleri çıktıktan sonra çiftçiye bir şeyler kalması gerekiyor diye düşünüyorum.“



“Çöpe at daha iyi”

Fındık fiyatının 15 lira altında olmasının üreticiye zarar ettireceği vurgusu yapan Necati Kafa şunları söyledi:

“Fındığın 15 liradan aşağı olmaması gerekiyor. Fındığın 15-16 liradan aşağı olması bu milletin hayatının sönmesidir. Maliyeti gübresi, dibini sulaması,  işçisi 15 liradan aşağı olursa fındığı kaldır çöpe at daha iyi. Yetkililer halkı düşünürse, geleceğimizi düşünürse iyi olur. Her şeye el atmaları lazım sadece fındık değil.”



“Emeğimiz boşa gidiyor”

Fındık fiyatının şimdiden açıklanması gerektiğine dikkat çeken Cedidiye Mahallesi Muhtarı Cemalettin Yesirci şu ifadeleri kullandı:

“Geçen sene biz uğraştık çabaladık 12 liradan gitti. Toplam değeri zaten 11 lirayı bulmuyor. Emeğimiz boşa gidiyor. Eğer devlet fındıkla ilgili bir açıklama yapacaksa şimdi yapmalıdır. Üretici ona göre tedbirlerini alması lazım. Bence fındığın 17 lira civarında resmi olarak açıklanması gerektiğini düşünüyorum. Aynı zamanda ben fındık üreticisiyim. Yetkililerin yapması gereken tek bir şey var. Fındık sezonuna girmek üzereyiz. Lütfen bir an önce en kısa zamanda fındığın fiyatını açıklasınlar. Üreticiyi tüccarın eline mahcup edip de onlara kaparo altında fındıklarını heba ettirmesinler.”

620

“Yetkililer fındığın ücretini arttırsınlar”

Hasan Gül fındık sezonu açılmadan önce, fındık maliyeti hakkında şunları söyledi:

“Yevmiye 100 lira. Böyle olunca vatandaş da 20 liradan aşağı fındığı verdiği zaman kurtarmaz. Yetkililer fındığın ücretini arttırsınlar. Geliyorlar buraya palavra sıkıyorlar sonra vatandaşın üstüne basıp da gidiyorlar.“



Haber: E.ARSLAN
Görüntü: İ.İ.AYDOĞDU