Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, besicilerin, kurbanlıklarını özellikle büyük şehirlere götürme konusunda hazırlıklarını yoğunlaştırdıklarını bildirdi.

Üreticimiz mağdur edilmemeli

Türkiye’de kurbanlık hayvan satışlarının illere ve bölgelere göre farklılık gösterdiğini, kimi yerlerde canlı kilogram ve et fiyatı üzerinden, kimi yerlerde ise canlı hayvan üzerinden pazarlık yöntemiyle satış yapıldığını belirten Bayraktar,“Üreticilerimizin yüksek maliyetli üretimleri ve hayvancılığımızın geçtiği zor süreç de dikkate alınarak belediyelerimizin bu yerlerin kira bedeli belirlemede daha hassas davranmalarını, kurbanlık satış yerlerini kiraya verirken, çadır kiralarını, gelir getirici bir yer değil, bir kamu hizmeti olarak görmelerini ve kira bedellerini mümkün olduğunca düşük tutmalarını bekliyoruz.“dedi.

Bayraktar, Belediyelerin, hayvan pazarlarındaki üreticilerin kişisel ihtiyaçlarını karşılayacak tedbirleri de almaları gerektiğine dikkati çekti. Kurban pazarlarında denetim de çok önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: “Dernek ve vakıflara yatırılan paraların kurban kesiminde kullanılması ve bunların iyi bir şekilde denetlenmesi çok önemlidir. Aksi takdirde hem halkımızın hem de üreticilerimizin mağduriyetine neden olunabilecektir. Vekaleten kurban kesmeyi taahhüt eden bu kuruluşların, bu dönemde ne kadar hayvanı nereden aldığının, hangi şartlarda ve nerelerde ne kadar kurbanlık kestiğinin, vekaleti veren kurban sahibinin vekaletinin yerine getirilip getirilmediğinin yetkili kurumlar tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmesi, hem hayır işlemeyi düşünen vatandaşlarımızın, hem de üreticilerimizin mağdur olmasını önleyecektir.”

Bayraktar, ayrıca Kurbanlıkların gerek sağlık, gerekse kurbanlık vasfı yönünden sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

 

Haber: S. Kaşkır