Çok sayıda tarım işçisinin yaralanması ve birinin ölümüyle sonuçlanan kazalar nedeniyle Düzce'de üzücü başlayan fındık hasadının devam ettiği şu günlerde, üreticinin fiyattan yana yüzü yine gülmüyor. Hasat öncesi Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı ve küllenme hastalığı ile boğuşan Düzceli yüzlerce fındıkçı, geride kalan iki sezonun aksine bu sezon emeklerinin karşılığı olacak bir fiyatla ürününü satmak istiyor.

TMO'DAN BEKLENEN FİYAT GELMEDİ

Geçtiğimiz yıl 15 TL ile serbest piyasaya hızlı bir giriş yapan fındığın fiyat ibresi kısa sürede aşağıya inmiş ve tarihi düşüşle 7 TL'yi görmüştü. Fındık yetiştiricilerinin bir kez daha isyan bayrağını açmasına yol açan bu gelişme sonrasında, uzun süredir beklenen adım gelmiş ve devlet müdahalesi olarak TMO devreye sokulmuştu. Düşüşe 'dur' demek için geçtiğimiz nisan ayında levant kalite fındığı 10 TL, Giresun kaliteyi ise 10.5 TL'ten alan TMO'nun yeni sezounda fiyatının aynı kalması Düzce'de büyük tepkiye neden oldu.

GÖZLER DÜZCE ZİRAAT ODASI'NDA

Yarından itibaren fındık alımına başlayacak olan TMO'nun fiyatına üreticiler haberleri yorum yağmuruna tutarak, muhtarlar ve ilgili STK temsilcileri ise yaptıkları açıklamalarla sert tepki gösterirken, gözler şimdi, üreticileri temsil eden önemli bir sivil toplum kuruluşu olan Düzce Ziraat Odası'nın yapacağı açıklamaya çevrildi. Yarın saat 14.30'da kameraların karşısına geçecek olan Oda Başkanı Ramazan Öztürk'ün açıklanan fiyatla ilgili yorumları merakla bekleniyor.

ÜRETİCİLER BEKLEMEDE

Öte yandan 12 TL civarında bir fiyat beklerken, 10 TL şoku yaşayan fındık üreticileri, artık yüksek fiyat beklentisini rafa kaldırdı. Düşük fiyatlar yüzünden son iki yıldır sıkıntılı günler yaşayan ve TMO'nun devreye girmesi ile tüccarla baş başa kalmaktan kurtulacaklarını düşünen yetiştiriciler, şimdi bir yandan Karadeniz'den hükümete yapılan "Fiyatı iyileştirin" baskının karşılık görmesini, bir yandan da serbest piyasada oluşacak fiyatı beklemeye koyuldu.

Haber: C. ÜSTÜNER