Düzce ve Akçakoca’da 2012 sezonu fındık hasadı devam ediyor. Ancak fındık fiyatlarının 3-3.5 TL gibi beklentilerin altında bir fiyatla seyretmesi üreticiyi kara kara düşündürüyor. Fiyatların tarladaki masrafı karşılamadığını savunan üreticiler, hükümetin üreticinin sesine kulak vermemesinden yakınıyor.
Fındık üreticisi Meryem Karyemez, “Emeğimizi karşılamıyor. Masrafımız çıkmıyor. Geçen seneden bile düşük fiyatlar. Bu sene yevmiye bile kurtarmıyor. O yüzden kendimiz çalışıyoruz. Gücümüzün yettiği kadar topluyoruz.” dedi.
Fiyatların bu seviyelerde seyretmesi halinde fındığını satmayı düşünmediğini dile getiren fındık üreticisi Necla Altaş, “Geçen sene biraz yüzümüz gülmüştü ama bu sene malımız da çiftçimiz de rezil oldu. Fiyatlar çok düştü. Satmayı düşünmüyorum, asla satmayacağım. Ama FİSKO alsın, FİSKO’ya veririz. Devlet kapısıdır nihayetinde. Bizi tüccarla yüz yüze getirmesin. Biz tüccarı istemiyoruz.” diye konuştu.
Üreticiler, Fiskobirliğin yeniden fındık alımına başlamasıyla piyasanın yeniden hareketleneceğini düşünüyor.
Fındık fiyatları belimizi büktü
Cihan Karyemez, “Fındık fiyatı 7.2 TL’den 3.5 TL’ye düştü. Fındığın verimine baktığınızda yüzde 100’lük bir yükseliş var. Bu sene yine en az 5-6 TL’ye vermemiz lazım ama açıklanan fiyatlar çok düşük. Fındığı dayanabildiğim kadar bekleteceğim. İşçilerin parasını da kredi çekip vereceğim. Bazen bekletmek de çözüm olmuyor ama yine de bekleteceğiz. Fiskobirlik alırsa piyasa biraz canlanabilir ama oradan parasını alamayan komşularımız da var.” derken bir başka fındık üreticisi Nevin Duran ise, “Fındık fiyatları belimizi büktü. İşçi alamadık iki kişi çalışıyoruz. Hükümetten emeğimizin karşılığı olan fiyatları istiyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Haber; S. KAŞKIR