Beklentiler boşa çıktı

Her gün binlerce aracın geçtiği D-100 karayolunda yayaya çarpma sonucu meydana gelen ve bir çoğu ölümle sonuçlanan kazaların önüne geçilmesi amacıyla 2010 yılında yapımına başlanan 5 üst geçitin çevre illerde olduğu gibi hem estetik bir görünüme sahip hem de asansörlü olması bekleniyordu. Ancak ilk üst geçitin tamamlanmasıyla bu beklentiler boşa çıktı. Bir çok ilde adeta küçük boğaz köprüsünü andıracak şekilde modern bir görünüme sahip şekilde inşa edilen ve yaşlılarla engellilerin rahatlıkla kullanabilmesi için asansör eklenen geçitlerle Düzce'ye yapılanlar arasında büyük farkla göze çarpıyor.

"Kullanışsız"

Asansör olmayışı, dik merdivenleri ve üstü açık olması nedeniyle "kullanışsız" olarak nitelendirilen eski üst geçitlerden tek farkı üzeri kapalı şekilde yapılarak halkın hizmete sunulması olan yeni üst geçitler sık sık eleştiri konusu oluyor. Son olarak CHP İl Başkanı Basri Karslıoğlu düzenlediği basın toplantısında bu konuya parmak basarak, Düzce'de yapılan çok sayıda üst geçiti yaşlı ve çocuklu ailelerin kullanmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, başka illerle kıyaslama yaptı ve asansör gerekliliğini vurguladı.

Tel örgü de çare olmadı

Düzce'de üst geçitlerin rağbet görmediği bilinen bir gerçek. Üst geçitten geçmek yerine canını tehlikeye atarak yolu kullanan vatandaşlar nedeniyle D-100 ve D-655 karayolları çok sayıda ölümlü kazanın adresi oldu. Bu kazaların önüne geçilmesi amacıyla orta refüjlere tel örgü çekildi ancak bu da çare olmadı. Bazı bölgelerde tel örgülerin açılarak tehlikeli yoldan geçiş yapıldığı zaman zaman yaptığımız haberlerle de gündeme geliyor. Özellikle bisiklet kullanımının fazla olduğu Düzce'de bisikleti taşıyarak üst geçitten geçmek yerine tehlikeli bir şekilde bisikletiyle yolun karşına geçen çok sayıda bisiklet kullanıcısı var.

Komşudakiler parmak ısıttırıyor

Başta engelli vatandaşlar olmak üzere çocuklu aileler ve yaşlıların geçişini kolaylaştırmak için asansör ya da yürüyen merdiven yapılması istenen üst geçitler şu haliyle bu ihtiyacı karşılamazken Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram 2012 yılının yaz aylarında üst geçitlere asansör yapılacağını açıklamıştı. Ancak hala başlayan bir çalışma yok...
Öte yandan şehirlerin tanıtım konusunda birbirleriyle yarıştığı günümüzde D-100 karayolunun Adapazarı ve Kocaeli kesimindeki üst geçitler Düzce'dekilerin aksine adeta parmak ısıttırıyor. Projelendirilirken bu eksiklikler dikkate alınmayan ve ardından "Asansör yapılacak" denen Düzce'nin modernlikten uzak üst geçitleri şimdi asansöre kavuşacağı günü bekliyor...

Haber: C. ÜSTÜNER